Dalija Orešković: Povjerenstvo za sukob interesa je izgubilo smisao i svrhu

Screenshot: N1

BIVŠA predsjednica Povjerenstva, danas saborska zastupnica Dalija Orešković gostovala je u N1 Studiju uživo gdje je komentirala slučaj aktualne predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Aleksandre Jozić Ileković.

U tekstu "Kako je u MUP-u zaposlena kći šefice Povjerenstva za sukob interesa" problematiziran je mogući sukob interesa nove predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Aleksandre Jozić Ileković koja se nije izuzela u slučaju odlučivanja o predmetu pomoćnika ministra unutarnjih poslova zaduženog za ljudske resurse Ante Delipetra, iako je u tom trenutku njezina kći radila honorarno za MUP, a nekoliko mjeseci nakon odluke Povjerenstva kći je i zaposlena u MUP-u na određeno, na godinu dana.

Sama predsjednica Povjerenstva u izjavi za N1 ustvrdila je da se nije morala izuzeti kod odlučivanja o sukobu interesa u slučaju Delipetar jer nije osobno pozvala niti je surađivala s pomoćnikom ministra Delipetrom, ili ministrom Božinovićem osobno.

Orešković: Povjerenstvo je kao institucija prošlo svršeno vrijeme

Na pitanje je li ipak trebala šefica Povjerenstva nekome reći za sve to, Dalija Orešković je rekla:

"Bilo je sličnih situacija. U naše je vrijeme bila otvorenija i iskrenija komunikacija među članovima. Komentirali smo sve okolnosti koje bi se u širem kontekstu mogle dotaknuti predmeta. Iako pravilo kaže da članovi sami ocjenjuju trebaju li deklarirati nešto o sebi, imali smo običaj prijaviti okolnosti i koje ne bi mogle biti sporne, ali samo da se zna jer to gradi naše unutrašnje povjerenje."

Nastavila je: "U drugom sazivu koji je završio očito nije postojala unutarnja kompaktnost. Nataša Novaković, s dva člana iz prvog saziva imala je jednu viziju uloge Povjerenstva, a Jozić Ileković i Božić imaju drugačije stavove. Danas je Povjerenstvo izgubilo smisao i svrhu postojanja. Djelomično zbog novog zakona koji je Povjerenstvo sveo na administriranje imovinskih kartica, i kad se doda stav nove predsjednice koja bi to tijelo maknula iz fokusa javnosti, onda možemo reći da je Povjerenstvo kao institucija prošlo svršeno vrijeme."

"Ta povjerenstva služe kao alibi za sve nezakonito uhljebljivanje"

Orešković je istaknula da je upravo zbog raširenog nepotizma nakon Povjerenstva kroz političko djelovanje pokušala ukazati na neke stvari.

"Problem je što bi odluka Povjerenstva bila identična i da se predsjednica izuzela jer je sustav tako podešen. Namjerno se u sva ministarstva umeću dodatna povjerenstva, savjeti, ad hoc tijela kod zapošljavanja čije članove najčešće javnost ni ne poznaje, nitko ne kontrolira njihov rad, izravno su postavljeni od ministra. Očekivano je da će slijediti njegove naputke, neće imati vlastitu autonomnost", rekla je pa dodala:

"Ta povjerenstva služe kao alibi za sve nezakonito uhljebljivanje ili odluke koje skrivaju činjenice da iza njih stoji osoba na vrhu hranidbenog lanca. Samostalni državni ured za Hrvate izvan domovine, takvih je tijela sijaset. Što tamo pišu? Pisma dobrodošlice za Hrvate povratnike", zapitala se Orešković.

Osvrnula se i na šeficu DORH-a

Komentirajući tajni sastanak glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek s premijerom Andrejom Plenkovićem, o čemu je izvijestio Nacional, Orešković je istaknula:

"Ako je taj podatak točan, onda više nemam riječi za glavnu državnu odvjetnicu. Ne snalazi se na funkciji koju obavlja. Bilo bi mudrije da je sazvala presicu i rekla da ide na sastanak s premijerom iz tog i tog razloga ili je mogla tražiti zajedničku sjednicu gdje će pred kamerama reći premijeru što ima. Ovo što je napravila toliko potkopava kredibilitet Državnog odvjetništva."

Pročitajte više

 

Pročitajte više