Dalija Orešković: Đogaš uopće nije razina na koju bih se osvrtala

Screenshot: N1

NASTAVLJAJU se razgovori o ustavnim promjenama i referendumu, a saborska zastupnica Centra Dalija Orešković, kako je rekla u Newsroomu N1 televizije, neće biti na tom sastanku s HDZ-om.

"Nisam bila ni prije. Tim izvaninstitucionalnim djelovanjem HDZ poziva oporbu da dolazi na koljenima, mislim da je to štetno za funkcioniranje demokracije, degradira institucije i sabor", naglašava.

"Samo naivni mogu vjerovati da HDZ nudi iskren dogovor"

Dodaje kako postoji radno matično tijelo sabora, koje se zove Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, koje bi trebalo biti početna točka gdje se institucionalno može razgovarati o ovoj temi. "Iako u tom odboru HDZ ima većinu, bila bi primjerena početna gesta."

"Samo naivni mogu vjerovati da HDZ nudi stvaran, iskren dogovor oko povećanja stupnja demokracije u državi, rješavanja referendumskih pitanja i problema", smatra.

Navodi da je kolegama iz oporbe poručila da ne idu na taj sastanak. "S političkom strankom koja trideset godina kroji državu po mjeri sebe, u skladu sa svojim potrebama, a na štetu države i građana, sa strankom koja je tu istu državu opljačkala, ponizila, ne ide se na razgovor. Takva politička stranka nema legitimitet da promišlja o hrvatskoj budućnosti", poručuje.

Ističe da HDZ sa svojim pitanjem referendumske inicijative želi zapravo onemogućiti referendum i onemogućiti da Ustavni sud kaže je li referendumsko pitanje dopušteno prije nego što se uopće krene u prikupljanje potpisa. "HDZ se boji čak i energije građana, ne treba zaboraviti da su neke referendumske inicijative postigle svoj cilj."

Dodaje da postoje i druga jako važna pitanja koja nikako da riješimo u Ustavu. "Treba riješiti odnos predsjednika države i vlade u pitanjima sukreiranja vanjske politike. Odredbe Ustava su nedorečene i vidimo do kakvih sve problema i opasnosti dolazi u praksi. Imamo velik problem s neovisnošću pravosuđa, da se radom na pojedinim predmetima kalkulira."

"Đogaš nije ta razina na koju bih se osvrtala"

Komentirajući izbore u Splitu, rekla je da kandidat HDZ-a Zoran Đogaš nije uopće razina na koju bi se osvrtala. "Mi smo programski i idejno vrlo definirana, sadržajna stranka. Točno se zna za što se mi zalažemo."

Navodi da su za građanski odgoj, a o sadržaju građanskog odgoja mogu razgovarati tako da on ne bude kamen spoticanja i izazivanja jeftinih trivijalnih svađa. "Ideja Centra je stvaranje modernog društva, koje ide u korak s potrebama građana", poručila je saborska zastupnica Centra Dalija Orešković.

Pročitajte više

 

Pročitajte više