Dalija Orešković: Peđa Grbin me pozitivno iznenadio

Foto: Dnevnik Nove TV

Rijeke pravde i Možemo pozivaju na većinu u saboru koja će zajednički donijeti važne odluke i spriječiti formiranje HDZ-ove vlade, a koliko su blizu tome u Dnevniku Nove TV komentirala je Dalija Orešković.

Komentirala je navode Domovinskog pokreta da ljevica nema pregovarački tim.

"Imamo tim, ali Domovinski pokret ovdje traži neki nepostojeći alibi pa imam jednu poruku za njih, svatko tko kaže HDZ-u Guten Tag, sam sebi je rekao Auf Wiedersehen za dan poslije", rekla je Dalija Orešković.

"Grbin obavlja prve kontakte"

Što se tiče točnih članova pregovaračkog tima ljevice, rekla je kako se za to pitanje treba obratiti predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu.

"On u ime naše koalicije obavlja prve kontakte, a sve detalje javnost će saznati tada kada ćemo uopće znati koje grupacije su svjesne da je prvi i najvažniji nacionalni interes to da se HDZ odspoji od vlasti. Kako bismo uopće dali pravosuđu da profunkcionira, kako bi se odrobile institucije koje je HDZ zarobio", nastavila je Orešković.

Na pitanje s kime bi se prije sastali, Mostom ili Domovinskim pokretom, odgovorila je:

"Mislim da je Most puno konzistentniji, ali ovog trena treba dati priliku svima da se izjasne tko su, što su i koliko su sami po sebi vjerodostojni i jesu li svjesni što je ovdje doista pitanje nacionalnog interesa i opstanka države, a što su neki partikularni interesi."

"Manjine bi trebale ići s ljevicom"

Po pitanju manjina Orešković ne dvoji, one trebaju ostati uz ljevicu te trebaju ostati kompaktne.

"Mislim da bi trebala ići s ljevicom zato što je ovo jedan povijesni trenutak u kojem će i manjine pokazati svoje pravo lice. Mislim da i manjine trebaju stati uz nacionalno bilo i dati priliku i šansu Hrvatskoj da postane jedna pristojno uređena zemlja vladavine prava i demokratskih standarda", rekla je Orešković te napomenula kako čelnici SDP-a trenutno provode razgovore s predstavnicima manjina.

Činjenica da ljevica zagovara većinu u saboru sa strankama različitih svjetonazora Orešković ne vidi spornim.

"Mislim da svjetonazor ne može biti prepreka. Postoje pitanja koja nadilaze sve naše razlike, porobljavanje institucija, nabujala korupcija koja je neusporedivo veća nego u vremenu Ive Sanadera."

Smatra kako bi stranke u ovom trenutku trebale pronaći konsenzus pa makar na pola godine, godinu dana.

"Kada bi se nakon toga održali sljedeći parlamentarni izbori, karte bi bile bitno promiješane i HDZ ne bi išao s pozicije moći, s pozicije gdje dijeli plijen, dijeli naš javni novac kako bi sebi kupio čitave skupine birača."

Treba li Grbin podnijeti ostavku?

Na pitanje treba li predsjednik SDP-a Peđa Grbin dati ostavku kako je najavljivao prije izbora, Orešković je rekla kako su to unutarstranačka pitanja SDP-a.

"Koliko mi je poznato, statuti mnogih stranaka u sebi imaju ugrađenu odredbu koja kaže da se određeno vrijeme nakon parlamentarnih izbora tako i tako provode unutarstranački izbori pa će to SDP vrlo vjerojatno riješiti na takav način."

Osvrnula se i na Grbinov rad tijekom posljednjih nekoliko tjedana.

"Pozitivno me iznenadio s količinom strpljenja za vrlo teške razgovore i pregovore."

Pročitajte više