ORKANSKA BURA U DALMACIJI

Dalmacija preživjela buru stoljeća, najgore je prošlo. Pogledajte slike i snimke

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell, Grgo Jelavić/ Pixsell, Dalmacija Danas, čitatelji Indexa, Ivo Čagalj

BURA STOLJEĆA poharala je Dalmaciju.

Siloviti udari bure danas su poharali Dalmaciju i uzrokovali lomljenja stabala, pucanja krovova, prevrtanja i potapanja brodica od Dubrovnika do Zadra. Letjeli su krovovi zgrada i kuća, stabla su padala na aute...  Vjetar je doveo i do ogromnih valova. Na Palagruži su valovi dosegnuli visinu od šest metara, a na otvorenom moru bili su visoki od pet do šest metara. Osim strahovite bure, građane je šokirao i "nestanak" mora. Naime, razina mora dosegnula je novu najnižu razinu dosadašnjeg tijeka godine, a sudeći prema dostupnim podacima, radi se o najizraženijoj oseci zadnjih nekoliko godina

Prema službenim podacima s mareografa postavljenog na splitskom Institutu za oceanografiju i ribarstvo, minimum razine mora dogodio se u 11:15 kada je razina mora na tamošnjoj mjernoj postaji dosegnula kotu – 11,1 cm. To je za čak 16 centimetara niže od dosadašnje rekordno niske razine prije tri dana i više od 120 cm ispod najviše razine mora ove godine koja je zabilježena 3. veljače, objavila je Dalmacija Danas.

Bura 200 km/h

U Splitu je zabilježen vjetar jačine 180 kilometara na sat, u Makarskoj 190, a na Promini iznad Drniša čak 200 na sat. Radi se službeno o najjačoj buri u Splitu još od 14. studenoga 2004., kada je za vrijeme ciklone Dorothy najjači udar bure iznosio 174,6 km/h (48,5 m/s).

"I prije je bilo jakih i jačih udara bure nego danas. No danas imamo rekordna mjerenja na nekim mjestima. Svakih pet do deset godina javljaju se bure s brzinama od 200 ili čak više od 200 na sat. Do sada najjači udar bure bio je 21. 12. 1998. na Masleničkom mostu, tada je brzina vjetra bila 248 kilometara na sat", rekao je HRT-ov prognostičar Dragoslav Dragojlović.

Jedna osoba ozlijeđena

"Uslijed jake bure na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske danas je primljeno više dojava o padu granja i drveća, šest poziva o oštećenju vozila, na desetke dojava o padu ili nakrivljenju stupova električne energije struje ili telefona. Primljeno je i više dojava o padu kupa s krovova u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika i olovnih ploča s Katedrale, a padom kupa i granja ozlijeđene su dvije osobe. Primljeno je i više dojava o polomljenim reklamnim panoima po cesti te o nekoliko manjih odrona i polomljenih plastičnih stupića po cestama", objavila je večeras policija.

Također je zaprimljena dojava o pet požara na području ove policijske uprave: između Lumbarde i Korčule na predjelu Donje blato, požaru barake u Pločama, požaru potkrovlja kuće u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika te na predjelu Kune konavoske i mjesta Glušci kod Metkovića. Svi su požari ugašeni.

"Na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske na nekoliko mjesta je uočeno oštećenje krovišta koje prijeti građanima (Omiš- tvornica odjeće; Split- Dom mladih, trgovački centar, zgrade u Mosećkoj ulici, zgrada porezne uprave i zgrada HZMO-a; Kaštel Lukšić- zgrada porezne uprave; Kaštel Sućurac- objekt dobrovoljnog vatrogasnog društva). Primljene su dojave o srušenim stablima, odvajanju ograda, oštećenju vozila na koja su pala stabla, padu dimnjaka, prevrtanju kontejnera i sl., a dojavljeno je i da je jedna osoba zadobila ozljedu glave uslijed pada opeke s krova u mjestu Dugi rat dok je desetak građana zatražilo liječničku pomoć jer su prilikom pada na tlo  uzrokovanog jakim vjetrom zadobili ozlijede", priopćili su iz policije.

U posljednja 24 sata Županijski centar 112 Split zaprimio je 1325 poziva

Kompletno slabljenje bure tek u noći s ponedjeljak na utorak

Bura će sutra malo oslabjeti sredinom dana i poslijepodne, a kompletno slabljenje očekuje se tijekom noći s ponedjeljka na utorak nakon čega će okrenuti na tramontanu, rekli su Indexu splitski meteorolozi. I Dragojlović je u Temi dana HRT-a rekao kako je najgore prošlo, iako se i noćas mogu očekivati jaki, možda i orkanski udari.

Crveno upozorenje

Crveno upozorenje Meteoalarma za sutra je na snazi samo za područje Velebitskog kanala, dok je za Dalmaciju na snazi narančasto upozorenje.

Prema DHMZ-u sutra se očekuje pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni, na Jadranu umjerena i jaka bura s olujnim udarima, osobito u prvom dijelu dana. Najniža jutarnja temperatura od -8 do -3, na Jadranu od -1 do 4. Najviša dnevna većinom od 0 do 5, na Jadranu od 6 do 11 °C.

Ako ste na sigurnom, šaljite nam svoje fotografije i snimke na desk@index.hr ili u inbox naše Facebook stranice.

POGLEDAJTE VELIKU FOTOGALERIJU

Pročitajte više