Dalmatinske plaže zatrpane smećem, ima boca, šprica i leševa životinja

NA PLAŽAMA diljem Dalmacije mogu se vidjeti posljedice višednevnog nevremena. Nisu samo valovi napravili štetu već i morske struje koje su donijele tone smeća. Radi se o smeću koje najviše pristiže iz Albanije.

U Albaniji su, baš kao i kod nas, pale obilne kiše koje su povisile vodostaje svih rijeka, a tone smeća iz albanskih rijeka ulijevaju se u more te, nošeno valovima i morskim strujama, zatrpa plaže i uvale naših otoka i obale, osobito južne Dalmacije. Iako su se predstavnici državne vlasti obraćali albanskim kolegama oko ove tematike i iako je EU izdvojila sredstva za rješavanje ovog problema, pomaka na terenu nema, piše Dalmacija danas.

Lokalna komunalna društva i volonteri redovito čiste plaže i obalu nakon ovakvih incidenata, ali plastike i ostalog smeća je toliko puno da se ne može očistiti ni kroz nekoliko mjeseci. Također, plastika ostaje i na dnu mora.

Brojne plaže oko Dubrovnika, na Pelješcu i Korčuli pune su smeća razne vrste. Posebno su ružni prizori koji danas stižu s Pelješca. Primjerice, na plažama u Dingaču i Trsteniku nagomilane su naslage komunalnog, građevinskog i biološkog otpada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.