Damask počeo oslabađati zatvorenike u zamjenu za tijela ruskih vojnika

Foto: 123rf

SIRIJSKI režim je počeo puštati na slobodu 169 političkih zatvorenika u zamjenu za tijela petorice ruskih vojnika čiji je helikopter srušen u kolovozu, rekao je u srijedu za AFP odvjetnik nekolicine zatvorenika.

"U utorak je 50 zatvorenika, među kojima sedam žena, pušteno iz zatvora u Adri (u pokrajini Damasku) i 84 iz zatvora u Hami", rekao je za AFP Michel Chammas u telefonskom razgovoru iz Njemačke.

"Usto, 31 zatvorenik u zatvoru u Homsu dobio je obavijest da će biti oslobođen, ali zasad još nisu. Oslobađanje očekuju još četvorica zatvorenika u drugim zatvorima", dodao je.

Riječ je uglavnom o zatvorenicima optuženim za "terorizam", što je pojam kojim se režim Bašara al Asada koristi kada govori o svim pripadnicima oporbe.

Chammas koji slučajeve svojih zatvorenih klijenata prati iz inozemstva, dodao je da su ta oslobađanja dio "razmjene za trupla petorice ruskih vojnika koja su u rukama pobunjenika".

Dvojica časnika i tri člana posade bila su u ruskom vojnom helikopteru koji je 1. kolovoza srušen u pokrajini Idlibu, koja je gotovo u cijelosti pod kontrolom koalicije islamista i džihadista, navodi rusko ministarstvo obrane.

Pročitajte više