Damiru Vukoviću najstroža kazna za ubojstvo majke, 15 godina zatvora

DAMIR VUKOVIĆ, 47-godišnji splitski pomorac, osuđen je danas nepravomoćno na Županijskom sudu na 15 godina zatvora za ubojstvo majke u stanu njegove tete u Vinkovačkoj ulici 26. siječnja 2010. godine. Vijeće suca Marka Pribisalića izreklo je najstrožu moguću kaznu. Nisu, naime, kod Vukovića našli nijednu olakotnu okolnost, već samo otegotne, u prvom redu, način ubojstva te činjenicu da je ubio vlastitu majku.

Izdao ga otisak u kupaonici

Branitelj Željko Lubina pokušao je Vukovića izvaditi na sve moguće načine. Trokomponentne čestice koje su nađene na odjeći pokojnice i jakni njezinog sina, pokušao je opravdati ispaljivanjem počasnog plotuna na sprovodu okrivljenikovog prijatelja.

Otisak dlana nađen u kupaonici, na mjestu ubojstva, potječe od specifičnog načina mokrenja uobičajenog kod pomoraca, koji se zbog valjanja broda po valovima pridržavaju dok uriniraju, pokušao je obrazložiti Lubina. Čak je našao i svjedoke koji su posvjedočili da je Vuković kobnog jutra u nekoliko dolazio na Brda popiti piće s prijateljima. Nije bilo dovoljno.

Popio piće s prijateljima, ubio majku pa se vratio na rundu?

Sudac Marko Pribisalić naveo je kako su pomno i detaljno analizirali kretanje Damira Vukovića te su zaključili da je imao vremena sa Brda skočiti do stana u Vinkovačkoj ulici, ubiti majku i ponovno se vratiti na Brda. Sudsko vijeće je napravilo malu korekciju optužnog akta pa su stavili da je Ana Vuković ubijena oko 11 sati umjesto oko 10.50 sati. Tako je preciznije, pojasnio je Pribisalić.

Vuković je majku smaknuo u kupaonici. Najprije ju je udario tupim predmetom po glavi i onda joj ispalio dva hica u prsa. Leš je pronađen nakon par dana. Vuković je bio na očevidu, prošao je i poligraf bez ikakvog problema. Psihijatrijsko vještačenje je pokazalo da se radi o osobi totalno lišenoj emocija. Zato ni detektor laži nije mogao pomoći inspektorima u rasvjetljavanju slučaja. Pravi motivi ubojstva nikada nisu ustanovljeni.

Ubio majku radi stana?

Čini se da je Damiru Vukoviću majka smetala. Samo 14 dana prije ubojstva potpisali su ugovor o doživotnom uzdržavanju, prema kojem njemu pripada stan u kojem je živio s majkom. Službenici suda posvjedočili su kako je Vuković inzistirao da se ugovor što prije potpiše. Tužiteljstvo ipak nije išlo s težom kvalifikacijom djela, za ubojstvo iz koristoljublja.

Za vijeće suca Pribisalića nikakve dvojbe nema. Damir Vuković ubio je majku. Osim izvedenih dokaza, još im je jedna stvar upala u oči. Ana Vuković živjela je povučeno i samo je netko iz najužeg obiteljskog kruga mogao znati kada će i gdje biti sama.

Vuković nije ni trepnuo kada je čuo koliko je dobio. Pritvor mu je produljen.


 
 
 

Pročitajte više