Dan djece oboljele od malignih bolesti: "Oni su mali heroji"

Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

Međunarodni je dan djece oboljele od malignih bolesti. U Hrvatskoj ih godišnje oboli oko 150, najčešće od leukemije, limfoma i tumora mozga.

Međunarodna konfederacija organizacija roditelja djece oboljele od raka (ICCCPO) i njezine članice 15. veljače proglasile su Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti s namjerom podizanja svijesti javnosti i boljeg razumijevanja poteškoća s kojima se susreću djeca oboljela od raka i njihove obitelji.

Svrha obilježavanja ovog dana je informirati javnost o problemima najmlađih bolesnika, prikupiti sredstva za njihovo liječenje, ali i rad lokalnih roditeljskih udruga. Međunarodni simbol borbe protiv raka među djecom je zlatna vrpca. Njome se želi ukazati na to koliko je dječji život dragocjen te nas podsjetiti na male heroje koji se svakodnevno bore protiv ovih bolesti.

"Želimo im odagnati misli od bolesti"

Ovaj dan obilježen je i u Osnovnoj školi Izidora Kršnjavoga u Zagrebu, čiju objavu prenosimo:

"Škola u bolnici ove godine obilježava svojih dvadeset godina djelovanja u Klinici za dječje bolesti Zagreb, a najranjiviji i najosjetljiviji odjel je upravo odjel onkologije i hematologije gdje se vode najteže borbe. Učitelji Škole u bolnici svojim predanim trudom i radom, provodeći nastavu žele barem malo odagnati njihove misli od bolesti, injekcija, operacija, igala. Isto tako prolazimo s njima kroz razne faze liječenja, zajedno se smijemo i plačemo, učimo ali i zezamo, hrabrimo se i tješimo.

Želimo biti uz njih ne samo kao učitelji, već i kao ljudi, biti im podrška u svakom smislu koliko je to već u našoj moći te im pomoći da nekako prebrode najteže trenutke u svom životu. Vjerujemo da smo im svojim entuzijazmom, vedrinom, optimizmom i profesionalnošću, kroz sve ove godine, uspjeli barem malo olakšati bolničke dane te da su to znali i prepoznali", napisali su u objavi na Facebooku.

Pročitajte više