DAN ODLUKE UŽIVO HNS na korak do spašavanja HDZ-a, čeka se konačna odluka

Foto: FAH

KRIZA vlasti u Hrvatskoj jučer je eskalirala porazom i ostavkom šefa HNS-a Ivana Vrdoljaka, koji je na Predsjedništvu HNS-a pokušao "progurati" koaliciju s HDZ-om. Vrdoljakova struja je na sjednici poražena, no danas se u 17 sati održava sjednica Središnjeg odbora HNS-a, na kojoj će biti donesena konačna odluka o političkoj budućnosti stranke.

Samo sat vremena kasnije, u 18 sati, bila je zakazana i sjednica vrha HDZ-a, i to nakon što je Predsjedništvo te stranke jučer dalo jednoglasnu podršku koaliciji s HNS-om, pa na kraju završilo s odbijenicom. No, u 16.30 sati iz HDZ-a su objavili kako se njihova sjednica odgađa.

Andrej Plenković danas u Saboru nije dokazao da ima većinu za imenovanje ministara, a kao novi udarac pojavila se i informacija o tome da manjinci zagovaraju nove izbore. Uzimajući sve navedeno u obzir, nije nemoguće da danas iz HDZ-a objave kako su se odlučili za opciju prijevremenih izbora.

Indexovi reporteri danas će izvještavati uživo s lica mjesta ispred HNS-a.

Tijek događaja pratite uživo na Indexu:

19:43 Otišao je i Andro Vlahušić. Kazao nam je kako odluka još nije donesena.

19:41 Vesna Pusić je napustila sjednicu te rekla kako ide na kratku pauzu.

19:29 Uskoro se očekuje kraj pojedinačne rasprave, onda je na dnevnom redu glasanje.

19:09 Središnji odbor HNS-a potvrdio je kako Srećko Ferenčak ostaje glavni tajnik stranke.

18:44 Goran Beus Richembergh prokomentirao je sjednicu putem Facebooka.

"U prvom poluvremenu pobijedilo je poštenje i zdrav razum. U drugome je nasrtaj klijentelizma i političke korupcije mnogo jači. Plenkovićeva hidra pustila je pipke mnogo dublje nego što sam vjerovao. Ali kako god bilo, čist obraz i uzdignuta glava vrijede više od ministarskih i drugih sinekura pored tople peći velikog gazde", napisao je.

18:20 Iz HDZ-a nisu ponudili nikakvo objašnjenje naprasnog otkazivanja sjednice čelništva stranke, ali nije nikakva tajna da nezanemariv dio HDZ-ovaca, blago rečeno, nije oduševljen činjenicom da je šef stranke Plenković ponudio HNS-u ulazak u vladu. Opširnije

18:11 Upravo okupljenima govori Goran Beus Richembergh.

18:00 Trenutno na sjednici govori Vesna Pusić, doznajemo kako je dočekana i ne baš oduševljenim aplauzom.

17:50 Ivan Vrdoljak je potvrdio ostavku i održao govor, nakon kojega je dobio dug i snažan pljesak prisutnih.

17:47 Srđan Gjurković izjavio je kako ne očekuje nikakve preokrete nakon ostavke predsjednika stranke Ivana Vrdoljaka te je ocijenio kako je HNS svim postupanjima koja su uslijedila pokazala demokratičnost i ozbiljnost. Opširnije

17:46 Goran Beus Richembergh izjavio je uoči sjednice Središnjeg odbora HNS-a kako očekuje da će se Središnji odbor "definitivno otkloniti od pokušaja da se HNS "kompromitira, zagadi i posvadi i podijeli". Opširnije

17:45 Vrdoljak je odbio odgovarati na pitanja novinara, ali je na novinarski upit kazao kako ide u mirovinu. Opširnije

17:25 Saborski zastupnik Željko Glasnović u Saboru je kazao kako aktualna situacija nikome ne odgovara. Opširnije

"Bolje kraj terora nego teror bez kraja. Ovakva pravna i ustavna kaljuža nikome ne odgovara. U hrvatskoj državi ljudi nisu shvatili da je politika bez morala passe, tu je sve kao da se trguje na konjskom sajmu. Ja vidim da je hrvatski narod prevaren, nijedno ključno pitanje nije riješeno", kazao je Glasnović.

17:15 Sjednica Središnjeg odbora HNS-a je u tijeku.

16:58 Klubovi zastupnika SDP-a i Mosta prekinuli su popodnevnu raspravu u Saboru tražeći stanke, navodeći kako smatraju da daljnja rasprava nema smisla dok premijer Andrej Plenković ne pokaže da ima parlamentarnu većinu ili ne podnese ostavku. Opširnije

16:32 Iz HDZ-a su u 16.30 sati objavili kako se sjednica Predsjedništva HDZ-a odgađa te kako će mediji "o novom terminu biti naknadno obaviješteni".

16:08 Kako Index doznaje od visokog izvora iz HNS-a, teoretski je moguće da Sredšnji odbor HNS-a danas donese drugačiju odluku od jučerašnje odluke Predsjedništva.

"Teoretski je moguće, po statutu je to jedino tijelo koje donosi odluke, Predsjedništvo daje samo prijedloge. Središnji odbor je najviše stranačko tijelo, sve je moguće ako postoji većina, a to je 50 posto plus jedan glas", kazao je izvor za Index te odgovorio i na pitanje o tome je li bilo pritisaka HDZ-ovaca na HNS-ovce koji sjede u Središnjem odboru.

"To ne znam, prema meni i članovima moje organizacije nije", kazao nam je.

15:30 HNS-ovac Andro Vlahušić, koji se uz Anku Mrak Taritaš i Gorana Beusa Richembergha promovirao kao zaštitnik interesa HNS-a te prvi koji je bio protiv koalicije s HDZ-om, u Dubrovniku je napravio upravo ono što zamjera Vrdoljaku - koalirao s HDZ-om. Opširnije

13.10 Predstavnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin u Saboru je novinarima rekao kako praktički više nema drugog rješenja osim novih izbora. Opširnije

"Nema drugog rješenja osim izbora. Sve drugo je produžavanje agonije", rekao je Radin predstavnicima medija dodavši da i ostali manjinci tako razmišljaju.

Uskoro opširnije...

Pročitajte više