Danas glasanje o "ublaženoj" verziji rezolucije o Siriji: Hoće li Rusi promijeniti stav?

VIJEĆE sigurnosti danas bi trebalo glasati o novom, ublaženom nacrtu rezolucije o Siriji.

Novi nacrt rezolucije, kojom se osuđuje represija sirijskog režima nad demonstrantima koji već pola godine traže demokratske promjene, složile su Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Portugal. Riječ je o ublaženoj verziji prethodnih nacrta kojima se Siriji prijetilo sankcijama ako ne obustavi represiju nad vlastitim stanovništvom.

Za razliku od prethodnog nacrta u kojemu se izričito prijetilo sankcijama, u najnovijoj inačici poziva se na "ciljane mjere" protiv Damaska ako nastavi vojne operacije protiv civila.

Rusi ne žele da Sirija postane "nova Libija"

Podsjetimo, europske sile već neko vrijeme pokušavaju progurati nekakvu rezoluciju protiv Sirije, ali se na tom putu dosad uvijek priječila Rusija, koja se protivi rezolutnim mjerama protiv Assadovog režima. Iako Rusi kao glavni razlog takve odluke navode potrebu da se izbjegne situacija poput one u Libiji, gdje je rezolucija dovela do arbitrarne primjene vojne sile i brojnih civilnih žrtava, postoji mogućnost i da Rusi samo štite poslovne interese, jer su upravo oni najveći vojni dobavljač za Siriju.

"Još uvijek ne znamo što će Rusi učiniti po pitanju novog nacrta rezolucije", kazao je za Reuters neimenovani zapadni diplomat. Dodao je kako ipak postoji dobra šansa da Rusija odobri rezoluciju, jer je moralni pritisak na nju sve veći, i negdje moraju popustiti.

Pročitajte više