DANAS ISTIČE ROK ZA PRIJAVU NA NATJEČAJ ZA GLAVNOG RAVNATELJA HRT-A

Istekom roka za kandidiranje za glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT) neće se znati koliko je zainteresiranih za to mjesto jer je predsjednik Programskog vijeća HRTa Zdenko Ljevak zabranio objavu imena prijavljenih, doznaje se danas od glasnogovornika HRTa Janosa Roemera.

Rok za prijave na natječaj ističe danas, no u obzir će se uzeti i kandidature poslane poštom s današnjim datumom. Imena i broj kandidata službeno će se saznati tek na sjednici Programskog vijeća, najavljenoj za 8. ožujka, na kojoj će se prijave otvoriti. Konačnu odluku Programsko vijeće, koje ravnatelja bira tajnim glasovanjem, trebalo bi donijeti najkasnije 45 dana od završetka natječaja.

Glavnog ravnatelja, koji se bira na četiri godine, Programsko vijeće bi trebalo izabrati nakon razgovora sa svim kandidatima koji na javnom natječaju udovolje uvjetima. Na tom će se razgovoru kandidati za ravnatelja ukratko predstaviti Vijeću i izložiti svoj program rada, te odgovarati na pitanja. Budući glavni ravnatelj mora dobiti najmanje osam glasova članova Vijeća koje sada, zbog nedavnog odlaska jednog člana u izvršnu vlast, broji deset vijećnika. U protivnom se natječaj ponavlja, kao i u slučaju da u glasovanju, koje je moguće u više krugova, zadnja dva kandidata dobiju jednak broj glasova.

Programsko vijeće natječaj je raspisalo 10. veljače, a osam dana kasnije objavljen je u dnevnom tisku.

Kao uvjeti za tu dužnost navedene se obvezna visoke stručne spreme s najmanje pet godina radnog iskustva i znanje jednog od svjetskih jezika. Kandidat mora imati i "organizacijske i rukovodne sposobnosti pokazane u dosadašnjem radu", a ne može biti stranački ili državni dužnosnik, odnosno osoba s imunitetom.

Iako se, prema sadašnjem Zakonu o HRT-u, glavni ravnatelj bira na četiri godine duljina njegovog mandata, a moguće i sam njegov izbor ovisit će o izmjenama Zakona na kojima je Ministarstvo kulture već počelo raditi. Naime, Vlada je, među ostalim, nezadovoljna upravo sadašnjim izborom članova Programskog vijeća koje među kandidatima institucija i nevladinih udruga bira Sabor.

(Hina) xam yso

Pročitajte više