Danas je Dan neovisnosti. Jeste li ponosni na ovakvu Hrvatsku?

Foto: Pixsell/Hrvoje Jelavić

DANAS se u Hrvatskoj slavi Dan neovisnosti. Vladajući političari razmiljeli su se širom zemlje, pale svijeće, spominju žrtvu branitelja, postavljaju vijence i uvjeravaju nas da bismo danas trebali biti ponosni građani Hrvatske.

"Dan neovisnosti slavimo kao ponosni građani samostalne i slobodne Hrvatske", poručio je u svojoj čestitki premijer Andrej Plenković.

Sličnu poruku odaslao je i prvi čovjek sabora Gordan Jandroković Njonjo, koji je prilikom današnjeg druženja s građanima u zgradi parlamenta rekao kako može "ponosno poručiti kako je konačno ostvaren tisućljetni san o hrvatskoj državi".

No nameće se pitanje jesu li građani Hrvatske zadovoljni i ponosni državom čija je neovisnost proglašena prije više od četvrt stoljeća.

Dio odgovora na to može se iščitati i iz pitanja koja su građani danas postavljali premijeru Plenkoviću i njegovim ministrima u saboru.

Premijera pitali kako preživjeti od mirovine - je li to Hrvatska kojom se ponosimo?

Naime, danas je u zgradi sabora upriličeno druženje vladajućih i građana, pri čemu su građani imali priliku direktno postavljati pitanja onima koji donose odluke koje se tiču svih nas.

Neki građani su, znakovito, pitali premijera kako preživjeti od mirovine, dok su neki prilazili premijeru i ministrima s osobnim pričama. Radi se o ljudima koji su svoje probleme pokušali riješiti putem institucija u koje se naši političari redovito kunu, ali s obzirom na to da u tome nisu uspjeli, obratili su se onima koje percipiraju kao ljude koji mogu nešto napraviti.

Upravo taj detalj govori dosta o društvu u kojem živimo - povjerenje u institucije države je na niskim granama, a dodatno ga urušavaju golemi skandali poput netransparentnog (i moguće kriminalnog) državnog uplitanja u propast Agrokora, nestajanje službenih dokumenata iz pravosudnih institucija i, što je vjerojatno i najgore od svega, potpuna nesposobnost državnih institucija da pravovremeno kazne ljude koji su upleteni u milijunske afere. Činjenica da je Hrvatska zemlja koju ljudi masovno napuštaju u potrazi za boljim životom i to sa cijelim obiteljima također je vrlo znakovita.

Zbog toga vas pitamo - jeste li ponosni na ovakvu Hrvatsku? Recite nam u anketi!

Pročitajte više