Danas je u Donbasu zadnji dan glasanja na referendumu o pripojenju Rusiji

Foto: EPA

DANAS je posljednji dan glasanja na referendumu za pripojenje Rusiji za stanovnike samoproglašenih republika Donjecka i Luhanska, ali i regija Herson i Zaporižja.

"27. rujna je zadnji dan glasanja i jedini kada će se glasati na stacioniranim biračkim mjestima. Tijekom zadnja četiri dana glasove je prikupljalo izborno povjerenstvo na terenu. U ponedjeljak navečer odaziv stanovnika na referendum bio je 86.89 posto u Donjecku, 83.61 posto u Luhansku, 63.58 posto u Hersonu i 66.43 posto u Zaporižji", piše ruska prorežimska novinska agencija TASS.

Gradonačelnik Donjecka: Ukrajinske snage teroriziraju civile

TASS piše da je gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin jučer izjavio da su ukrajinske snage terorizirale civile u Donjecku. Naveo je da je zabilježeno 115 ukrajinskih napada u gradu tijekom prva tri dana referenduma. 

"U posljednja tri dana bilo je 115 napada na grad Donjeck. Ovi teroristički činovi koje ukrajinski militantni provode protiv građana postali su svakodnevni. Pet od devet gradskih četvrti trenutno je pod paljbom ukrajinske vojske", rekao je Kulemzin za televizijski kanal Rossiya-24.

Promatrači na referendumima

Jelena Kravčenko, predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva (CEC) Luhanska prošli tjedan je rekla da CEC prima i razmatra prijave stranih promatrača. Međutim, nije imenovala njihove zemlje. Prema riječima Kravčenko, strani promatrači te promatrači iz Građanskog doma bit će prisutni na biračkim mjestima u dane glasovanja. 

Predsjednica izborne komisije regije Herson Marina Zaharova rekla je da su pozivi poslani velikom broju zemalja. Ruski CIK poslao je svoje promatrače da prate referendume. Državna duma, odnosno donji dom parlamenta, priopćila je da će članovi svih parlamentarnih frakcija dobiti pozivnice za sudjelovanje u praćenju glasovanja, piše TASS.

Evgenij Balitskij, šef vojno-civilne uprave regije Zaporižja, kaže da je referendum u njegovoj regiji "čisto tehnička stvar". "Stanovnici regije već se smatraju dijelom Rusije", rekao je.

Pročitajte više