Danas je vrhunac toplinskog vala. Na snazi upozorenja, temperature do 40

Foto: DHMZ; Saša Miljević/Pixsell

Danas nas očekuje djelomice ili pretežno sunčano i vruće vrijeme, s vrhuncem toplinskog vala koji je zahvatio naše područje. Temperature će dosegnuti između 35 i 40°C.

Prema večernjim satima i tijekom noći u unutrašnjosti se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina, koji bi ponegdje mogli biti i jače izraženi. Vjetar će uglavnom biti slab, povremeno do umjeren jugozapadni, dok će na Jadranu prevladavati sjeverozapadni vjetar.

Preporučuje se izbjegavanje boravka na otvorenom tijekom najtoplijeg dijela dana, kao i povećan unos tekućine kako bi se izbjegle moguće zdravstvene tegobe uzrokovane visokim temperaturama.

Na snazi upozorenja

Upozorenja Meteoalarma na snazi su za cijelu Hrvatsku. Unutrašnjost Dalmacije i Dalmacija je pod crvenim upozorenjem pa se tamo očekuju temperature više od 39 stupnjeva.

Ostali dijelovi Hrvatske su pod narančastim upozorenjem, tamo se očekuju temperature preko 35, 36 stupnjeva, ali su moguća i jaka grmljavinska nevremena.

Nad Hrvatskom je i velika količina saharskog pijeska kojeg će danas biti više nego jučer.

Detaljna prognoza

Istočna Hrvatska

Prevladavat će sunčano, poslijepodne mjestimice uz umjerenu naoblaku te vruće uz vrhunac toplinskog vala. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura zraka od 21 do 25, a najviša dnevna između 36 i 39 °C.

Središnja Hrvatska

Barem djelomice sunčano i vruće. Prema večeri i osobito u noći raste vjerojatnost za lokalno izraženije pljuskove praćene grmljavinom. Vjetar povremeno umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 23, a najviša dnevna između 25 i 38 °C.

Gorski kotar i Lika

Djelomice sunčano, popodne i osobito prema večeri lokalno je uz jači razvoj oblaka moguć poneki pljusak praćen grmljavinom. Vjetar povremeno umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka većinom od 17 do 23, a najviša dnevna između 32 i 36 °C.

Istra

Sunčano uz malu do umjerenu naoblaku, a krajem dana mjestimice uz povećanu naoblaku moguć je pljusak s grmljavinom. Ujutro će puhati slab do umjeren istočni vjetar i bura, zatim jugo i jugozapadni vjetar, a u noći umjeren do pojačan sjeverozapadni i zapadni vjetar. More će biti malo, ponegdje do umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će uglavnom od 20 do 22 °C, u unutrašnjosti Istre od 17 do 19 °C, a najviša dnevna od 33 do 35 °C.

Sjeverni Jadran

Barem djelomice sunčano uz toplu noć i vruć dan. Mjestimice će puhati do umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 21 do 25, u unutrašnjosti Istre oko 18, a najviša dnevna od 33 do 36 °C.

Dalmacija

Prevladavat će sunčano uz toplu, na obali i otocima i vrlo toplu noć te vruć dan. Danju će povremeno puhati umjeren jugozapadnjak, prema otvorenom moru i sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 24 do 29, u unutrašnjosti niža, oko 20, a najviša dnevna od 35 do 40 °C.

Promjenljivo i nestabilno u unutrašnjosti, sunčanije na Jadranu

Sutra će u unutrašnjosti prevladavati promjenljivo i nestabilno vrijeme. Očekuju se mjestimični pljuskovi praćeni grmljavinom, koji bi ponegdje mogli biti i izraženiji, osobito u noćnim satima i tijekom drugog dijela dana. Najviše će zahvatiti središnje i istočne predjele zemlje.

Na Jadranu će vrijeme biti sunčanije i stabilnije, no uz lokalno jači razvoj oblaka mogući su pljuskovi na sjevernom dijelu obale. Vjetar će povremeno biti umjeren sjeveroistočni, dok će na Jadranu puhati sjeverozapadni vjetar, koji će poslijepodne povremeno biti i jak.

Jutarnje temperature zraka kretat će se između 18 i 23°C, dok će na obali i otocima biti toplije, između 23 i 28°C. Najviša dnevna temperatura uglavnom će se kretati od 30 do 35°C, dok će u Gorskoj Hrvatskoj biti nešto niža.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.