Kreće suđenje najvećem kripto prevarantu u povijesti. Ovo trebate znati o tome

Foto: Profimedia

Prije jedanaest mjeseci Sam Bankman-Fried živio je na Bahamima kao kripto superzvijezda, vodio je start-up koji su podupirale slavne osobe, okružen obožavateljima i prijateljima koji su vjerovali da je on prava stvar: MIT-ov stručnjak za matematiku.

Bio je vizionar koji je napustio Wall Street kako bi krenuo svojim putem, filantrop koji gradi bogatstvo koje je, kako je ponavljao, namjeravao u cijelosti pokloniti.

Ovaj tjedan će mu se suditi za, kažu američki savezni tužitelji, jednu od najvećih prevara u povijesti SAD-a.

31-godišnji Bankman-Fried, poznat kao SBF, izjasnio se nevinim po sedam točaka optužnice za prevaru i zavjeru u vezi s kolapsom FTX-a, njegove platforme za kripto trgovanje. Bude li osuđen na najvišu kaznu, mogao bi ostatak života provesti u zatvoru.

Evo ključnih stvari koje treba znati o slučaju i onoga što bismo mogli vidjeti tijekom sljedećih nekoliko tjedana na suđenju.

Za što je optužen?

SBF se suočava sa sedam točaka optužnice, uključujući prevaru elektronskim putem i prevaru vrijednosnim papirima.

Tužitelji su naveli da je SBF ukrao milijarde dolara iz sredstava klijenata FTX-a za svoju osobnu upotrebu i za pokrivanje ogromnih gubitaka Alameda Researcha, kripto hedge fonda koji je također bio pod njegovom kontrolom.

Također kažu da je SBF prevario ulagače u FTX-u. Tužitelji su u lipnju odlučili razdvojiti pet drugih optužbi koje su podignute nakon izručenja Bankman-Frieda s Bahama, gdje je sjedište FTX-a. U ožujku je zakazano zasebno suđenje za te optužbe.

Što je bilo s FTX-om?

FTX se reklamirao kao jednostavan, siguran portal za trgovanje kriptovalutama. Zarađivao je prikupljanjem naknada za trgovanje kupaca, slično tipičnom brokerskom poslovanju.

Kako su procjene digitalne imovine skočile 2021., tako je rasla i vrijednost FTX-a. Na svom vrhuncu tvrtka je dosegnula privatnu procjenu od više od 30 milijardi dolara. Svoje je ime zalijepio po košarkaškoj areni u Miamiju i dobio potporu slavnih, od Toma Bradyja i Larryja Davida, koji su obojica glumili u reklamama za Super Bowl za FTX.

Ali previranja na kripto tržištu krenula su u proljeće 2022., srušivši vrijednost cijele industrije na jednu milijardu dolara s 3 milijarde.

Do studenog su se počele pokazivati rupe u temeljima FTX-a i trebalo je nešto više od tjedan dana da se sve sruši.

Ulagači i klijenti počeli su paničariti nakon što je Coindesk, news portal za kriptovalute, objavio izvješće o radu FTX-a. Otkrilo se sumnjivo poslovanje FTX-a i Alameda Researcha, dvije navodno odvojene firme koje je osnovao Bankman-Fried. Na temelju dokumenta do kojeg je došao Coindesk čini se da se veliki dio Alamedine imovine sastoji od FTT-a, digitalnog tokena koji je stvorio FTX koji je brzo gubio vrijednost, stavivši tako Alamedu na klimave financijske temelje.

Kupci su požurili povući svoja sredstva s FTX-a, što je uzrokovalo nagli manjak od 8 milijardi dolara. KaFTX je 11. studenog podnio zahtjev za bankrot, a Bankman-Fried podnio je ostavku na mjesto izvršnog direktora.

Uhićen je u prosincu na Bahamima pod optužbama za prevaru i zavjeru, a u siječnju je izručen SAD-u.

Kako će se braniti?

Od uhićenja, SBF je u više navrata govorio i pisao o svom viđenju slučaja: bio je neiskusan biznismen koji nije mogao kontrolirati tako veliki biznis i nesvjesno je počinio prevaru.

Njegovi su odvjetnici u sudskim dokumentima nagovijestili da će se pozvati na obranu "savjetom odvjetnika". Drugim riječima, SBF nije znao da su njegovi postupci nezakoniti i slijedio je upute odvjetnika FTX-a.

U tekstovima Bankman-Frieda koje je objavio New York Times, on je za Alamedine gubitke optužio izvršnu direktoricu Caroline Ellison, koja je ujedno i njegova bivša djevojka.

Ellison je, zajedno s još tri bivša suradnika na visokoj razini, priznala krivnju u suradnji s tužiteljima.

"Najveći izazov za SBF bit će to što će njegovi bivši kolege svjedočiti protiv njega", rekao je Howard Fischer, partner Mosesa Singera i bivši viši odvjetnik u Komisiji za vrijednosne papire i burzu. Povrh toga, nova uprava FTX-a, predvođena stručnjakom za restrukturiranje koji je nadgledao likvidaciju Enrona, bila je otvoreno neprijateljska prema Bankman-Friedu.

"Ovakva suradnja božji je dar za tužiteljstvo", rekao je Fischer.

Još jedno pitanje, rekao je Fischer, jest da SBF, u svojim dugotrajnim objavama na blogu, nizovima tvitova, pojavljivanjima u TV medijima i navodnim curenjem dokumenata, "dosljedno nije pokazao svijest o tome koliko je ozbiljna njegova situacija."

“Porote obično ne vole sveznalice kojima nedostaje poštovanja prema procesu... Iako se optuženiku u ovakvom slučaju savjetuje da ne svjedoči, moguće je da će ga očito nepokolebljivo samopouzdanje SBF-a navesti da preuzme taj rizik."

Koliko će trajati suđenje?

Izbor porote počinje u utorak, 3. listopada, na saveznom sudu na Manhattanu. Očekuje se da će suđenje trajati do šest tjedana.

Za to vrijeme SBF će ostati u pritvorskom centru Metropolitan u Brooklynu, gdje se nalazi otkako mu je sudac Lewis Kaplan 11. kolovoza opozvao jamčevinu zbog nastojanja SBF-a da utječe na svjedoke.

Što će se dogoditi ako bude osuđen?

Ako bude proglašen krivim po svih sedam točaka optužnice i dobije maksimalnu kaznu, SBF bi se suočio sa 110 godina zatvora.

Pročitajte više

 

Pročitajte više