Danas posađen prvi od 7000 hrastova u akciji oplemenjivanja hrvatskog krša

U AKCIJI oplemenjivanja krša sadnjom hrastova prvi put u Hrvatskoj su se u umjetničkoekološkom projektu "7000 hrastova" okupili domaći i strani umjetnici.

Prvi hrast jutros su iza Galerije zagrebačkog Studentskog centra uz prigodni performance posadili članovi umjetničke udruge "Planine".

Postavili su i natpis - "Svaki je ljudski rad umjetnost" - i tako simbolički počeli akciju koja će se jače provoditi na jesen sadnjom 7000 hrastova u blizini Nina. Projekt je predviđen u tri faze, a završit će 2005., navode u "Planinama".

Osim hrvatskih hrastove će saditi i austrijski, talijanski i turski umjetnici, a pomoći će im i Ninjani. Hrastovi će se saditi u obliku spirale, odnosno kruga koji se pretvara u spiralu.

Radi se o povijesnom lokalitetu na kojem se nekoć nalazila hrastova šuma koja je bila svojevrstan ravnokotarski nastavak golemih velebitskih šuma. Na tom je području šuma stradala u Kandijskom ratu između Turske i Venecije (1645.-1669.).

Nema ništa spektakularnog u sadnji jedne hrastove šume, ali kad tomu posla prionu umjetnici kao osmišljenu umjetničkom projektu svako je posađeno drvo umjetnina, navode u "Planini".

Autori projekta smatraju da je čin sadnje umjetničko djelo te da će šuma koja će izrasti također biti umjetničko djelo. U posao će se uključiti i oko četiri tisuće učenika osnovnih i srednjih škola.

Akcija je posvećena karizmatičnom njemačkom likovnom umjetniku Josephu Beuysu (1921.-1986.) i njegovoj akciji "7000 hrastova", izvedenoj u Kasselu na izložbi "Dokumneta 1985".

U udruzi "Planine" su i slikar Josip Zanki, dramaturg Davor Žagar, skladatelj i pijanist Bojan Gagić, kiparica Božica Matasić i kulturni promicatelj Britanac Richard de Marco.



Pročitajte više