Garaža u centru Zagreba prodana za 150.000 eura

Screenshot: RTL

Garaža od 38 kvadrata u tri godine staroj zgradi u centru Zagreba prodana je za 150 tisuća eura, javlja RTL. Za taj se novac, kaže vlasnik agencije za nekretnine, može kupiti dvosoban stan u novogradnji u Zaprešiću.

"To se čini suludo, ali s obzirom na potražnju koja je trenutačno za ovakvom prestižnom lokacijom visoka, naravno da i cijena ide gore. Ljudi koji kupuju, ne mogu reći da ne pitaju za cijenu, ali manje gledaju nego netko drugi", rekao je Filip Brkan, vlasnik agencije za nekretnine.

Na drugoj lokaciji, u garaži u zagrebačkom Trnju, parkirališno mjesto od 12 kvadrata prodaje se za početnih 40 tisuća eura.

"Pretežito se u obračunskom smislu kod novogradnje traži 50 posto cijene stana. Dakle, ako je stan 5000 eura, u tom slučaju je cijena parking mjesta u garaži oko 2500 eura. Međutim, kada to ide u slobodnu prodaju, kada prodaje fizička osoba, onda cijena još naraste jer tu nastupaju tržišna pravila", objašnjava Brkan.

DAZ: To je posljedica urbanističkog kaosa

Sve je to posljedica urbanističkog kaosa, kažu u Društvu arhitekata. U posljednjih 50 godina upravlja se gradovima bez ikakvog plana, a posljedice sada dolaze na naplatu.

"Kao što vidimo i u političkoj kampanji nitko prostorno planiranje i urbanizam ne dovodi u kontekst bilo kakvih pregovora, a zapravo zaboravljaju da bez toga ne mogu provesti nijednu ozbiljnu politiku jer urbanizam i prostorno planiranje zapravo uređuju način kako uopće upravljamo našim prostorom", kaže Ivan Križić, predsjednik Društva arhitekata Zagreba.

Velika potražnja

Cijena parkirališnog mjesta raste brže od cijene stana. Potražnja je toliko velika da se prodaju i prije nego što se oglase.

"Ako bih morao ocijeniti što se prije proda - rekao bih definitivno garažna parking mjesta", ističe Brkan.

Garažnih parkirnih mjesta se, unatoč visokim cijenama, svaki dan u Hrvatskoj proda najmanje pet.

Pročitajte više