Danas red sunca, red oblaka. Ponegdje opet grmljavinski pljuskovi

Foto: PIXSELL/Igor Soban

DJELOMICE sunčano uz promjenjivu naoblaku te i dalje nestabilno, današnja je prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda). 

Mjestimice kiša ili pljuskovi s grmljavinom, češći i rasprostranjeniji u unutrašnjosti od sredine dana. Vjetar većinom slab, na Jadranu poslijepodne umjeren zapadni i sjeverozapadni, ponegdje s jakim udarima. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 22 i 27 Celzijevih stupnjeva.

Oskar iznad Irske i Velike Britanije

Nalazimo se u polju sniženog ujednačenog tlaka zraka vlažne tople nestabilne zračne mase koja stacionira nad Sredozemnim morem. Sjevernije od Alpa je visoki tlak anticiklone sa središtem nad sjevernim morem, piše meteorolog N1 televizije Bojan Lipovšćak.

Ciklonalni poremećaj s Atlantika nazvan Oskar stacionira zapadno od obale Irske i Velike Britanije popunjava se, ali donosi nestabilan oceanski zrak nad Pirenejski poluotok i Francusku. Nad zapadnim Atlantikom uz obalu Amerike razvija se ciklona umjerenih širina koja je svojom cirkulacijom povukla dim kanadskih šumskih požara te ih nosi prema Islandu i Norveškoj.

Manja količina toplog nestabilnog zraka u zapadnom visinskom strujanju premješta se sa sjeverne Italije nad Jadran i naše zapadne krajeve, do kraja dana proširit će se nad cijelu zemlju.

Danas red sunca, red oblaka

Danas će vrijeme biti red sunca, red oblaka. Naoblaka će se sa zapada postupno proširiti nad cijelu zemlju. Zbog vrlo nestabilne atmosfere pune vlage očekujemo  poslijepodne u unutrašnjosti umjeren do jak razvoj dnevne naoblake s pljuskovima i grmljavinom. Obilnije oborine mogu lokalno izazvati bujične poplave. Navečer prestanak oborine i razvedravanje sa zapada.

Poslijepodne će na Jadranu zapuhati umjeren do jak maestral. Najviše dnevne temperature od 24 do 28. Zbog visokog postotka vlage u atmosferi bit će sparno. Temperatura mora je od 19 do 22, oprez oko podneva - UV indeks je visok.

Stabilnije tek sljedeći tjedan

Sutra, u nedjelju, na Jadranu i uz Jadran sunčano, a u unutrašnjosti promjenjivo uz poslijepodnevne pljuskove s grmljavinom. U unutrašnjosti će zapuhati umjeren  sjeverac i sjeveroistočnjak, a na Jadranu maestral koji će krajem dana na sjevernom dijelu okrenuti na buru. Jutarnje temperature zraka od 12 do 17, na Jadranu od 17 do 21, a najviša dnevna temperatura od 20 do 25 na kopnu te od 25 do 28°C uz obalu i na otocima.

Početkom sljedećeg tjedna postupna stabilizacija vremena uz dulja sunčana razdoblja. U unutrašnjosti jak do umjeren razvoj dnevne naoblake uz poslijepodnevne pljuskove uglavnom u planinskim krajevima. Na Jadranu pretežno sunčano, a slaba do umjerena bura puhat će do sredine tjedna. Malo hladnije, zaključuje meteorolog N1 televizije.

Pročitajte više