Danas se održava drugi krug predsjedničkih izbora u Crnoj Gori

Foto: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

U CRNOJ GORI u nedjelju se održava drugi krug predsjedničkih izbora na kojima će građani te zemlje birati šefa države između Mila Đukanovića i Jakova Milatovića. Biračko pravo na izborima za predsjednika Crne Gore ima 542.154 građana, a biračka mjesta bit će otvorena od 7 do 20 sati, dok su prvi (preliminarni) rezultati najavljeni za 21 sat.

Milo Đukanović, aktualni predsjednik Crne Gore, i kandidat njegove Demokratske partije socijalista (DPS), u prvom krugu 19. ožujka osvojio je 35 posto glasova. Tijekom kampanje predstavio se kao proeuropski kandidat, te je Milatovića optuživao da je eksponent velikosrpske politike Aleksandra Vučića.

Milatović je bivši ministar gospodarstva

Protukandidat Jakov Milatović iz Pokreta Europa sad u prvom krugu je osvojio 29 posto glasova birača koji su izašli na izbore. Bivši je ministar gospodarskog razvoja u prvoj vladi nastaloj nakon parlamentarnih izbora održanih u kolovozu 2020., na kojima je Đukanovićev DPS prvi puta nakon tri desetljeća izgubio većinu u parlamentu.

Izbornu strategiju Milatović je temeljio na gospodarskoj retorici te odluci vlade u kojoj je bio ministar da minimalnu plaću u Crnoj Gori podigne sa 220 na 450 eura.

Milatovića podržala većina kandidata iz prvog kruga

Uoči drugog kruga Milatovića je podržala većina protukandidata iz prvog kruga izbora, a prije svih Andrija Mandić, čelnik prosrpskog Demokratskog fronta, koji ima 19 posto podrške, i Aleksa Bečić iz Demokratske Crne Gore, koju je prije dva tjedna podržalo oko 10 posto birača.

Ovi predsjednički izbori su četvrti od obnove crnogorske neovisnosti 2006. i osmi od uvođenja višestranačkog sistema. Nedjeljne izbore pratit će promatrači misije OESS, Vijeća Europe te promatračka misija Europskog parlamenta, kao i promatrači lokalnih nevladinih udruga.

Pročitajte više