danas se održavaju izbori za skupštinu osječko baranjske županije

Jutros su u sedam sati otvorena 424 birališna mjesta za prijevremene izbore za Skupštinu Osječko baranjske županije. L

U biračke popise upisano je 290.107 birača. Birališta su otvorena do 19 sati, a izbore za Županijsku skupštinu prati 135 promatrača GONG-a.

Županijsko izborno povjerenstvo prve neslužbene rezultate izbora imat će u nedjelju oko 22 sata, a izvještaje o odazivu birača objavit će u 11 i u 16 sati.

Broj vijećnika u Županijskoj skupštini bit će 47, a najviše 51, što ovisi o tome hoće li s izbornih listi, kojih ima 16, biti izabrana četiri vijećnika srpske nacionalne manjine.

Ako bi četiri vijećnika srpske manjine bila izabrana s izbornih lista koje prijeđu izborni prag od 5 posto, tada će četvero srpskih predstavnika biti u ukupnoj kvoti od 47 vijećnika.

U slučaju da među izabranim vijećnicima nema dovoljnog broja predstavnika Srba, oni mogu biti izabrani s bilo koje izborne liste koja je prešla izborni prag i to bez obzira na kojem su mjestu na listi bili. U tom bi slučaju Skupština imala više od 47 vijećnika, a najviše 51.

Ako ni na jednoj listi koja prijeđe izborni prag ne bude predstavnika srpske nacionalne manjine, tada bi se raspisali dopunski izbori za njih.

Za mjesta u Skupštini natječe se 16 izbornih lista. Tri su koalicijske: SDP-HNS-Libra-SBHS; HD (Hrvatski demokršćani)-HKDU-HIP; te lista Bebić Vladimir - Treći hrvatski blok/Demokratski savez zelenih/Stranka umirovljenika.

Samostalno na izbore idu HB, SDSS, HSLS, HSP, LS, HDZ, DC, Zeleni Hrvatske, HSU (Hrvatska stranka umirovljenika), HSS, HPS (Hrvatska pučka stranka), Stranka hrvatske ravnice i Nezavisna lista Matije Škulca.

Vlada je raspustila Skupštinu Osječko-baranjske županije u studenom prošle godine jer nije održala sjednicu više od tri mjeseca, a za povjerenicu imenovala Jadranku Nikolov.

Kriza vlasti u osječko-baranjskoj Županijskoj skupštini počela je u travnju prošle godine kada su 18 vijećnika HDZ-a i četiri iz HSLS-a, koji je bio dio vladajuće koalicije, podnijeli ostavke. Nakon toga su ostavke podnijela i četiri vijećnika HSP-a. Vladajuća koalicija ostala je tako s 25 mandata, a oporba je dobila većinu od 26 vijećnika.

(Hina) vs jn

Pročitajte više