Danas u Hrvatskoj obilna kiša, Vakula najavljuje najhladnije dane u travnju

Ilustracija: Marko Lukunic/PIXSELL, DHMZ

SLJEDEĆIH dana očekuje nas relativno kišovito vrijeme, a ponegdje je zbog toga na snazi i meteoalarm.

Tako je za danas u središnjoj Hrvatskoj na snazi narančasti meteoalarm, dok je žuti meteoalarm na snazi u gotovo cijeloj zemlji osim krajnjeg juga.

Kako u svojoj prognozi za HRT javlja Zoran Vakula, narančasti meteoalarm je na snazi zbog često obilnije kiše te označava opasno vrijeme prema standardima Meteoalarma, europskog sustava za upozorenja na opasne vremenske pojave.

Dodaje kako će se pritom sniziti temperature zraka, zamjetnije u unutrašnjosti, posebice u četvrtak i petak, koji bi ponegdje mogli biti i najhladniji dani u ovome travnju. Stoga ne treba čuditi ako se u noći na petak i u petak ujutro mjestimice u zapadnim krajevima, osobito u gorju, nakratko pojave i snježne pahulje.

Usto će u unutrašnjosti puhati sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na sjevernom dijelu Jadrana i bura, a jugo i jugozapadnjak zadržavat će se do subote uglavnom u južnijim krajevima.

Danas obilna kiša u središnjoj Hrvatskoj

Detaljniju prognozu za nadolazeće dane pripremila je Tanja Renko iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

"I u srijedu će na istoku Hrvatske još biti relativno toplo te umjereno do pretežno oblačno. Mjestimične kiše, lokalno i izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom, bit će uglavnom poslijepodne.

U središnjoj Hrvatskoj prevladavat će oblačno vrijeme, a iako će kiše mjestimice biti već od jutra, glavnina će pasti poslijepodne, i to nerijetko u obliku jakih i obilnih pljuskova, ponegdje praćenih i grmljavinom. Vjetar slab sjeveroistočni, a temperatura zraka između 9 i 15°C.

U gorskoj Hrvatskoj također će prevladavati oblačno vrijeme s povremenom kišom, dok će na sjevernom Jadranu biti i kraćih sunčanih razdoblja, vjerojatnije poslijepodne na otocima. Vjetar će biti slab, promjenljiva smjera, pa će i more biti mirno ili malo valovito. 

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno, ujutro i prijepodne uz češću kišu, gdjegod i grmljavinu. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 12°C, a najviša dnevna između 14 i 17°C.

Podjednako toplo bit će i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će poslijepodne zapuhati umjereno jugo zbog kojeg će more biti malo valovito. Uz promjenljivu naoblaku mjestimice će biti kiše i grmljavine, češće prijepodne”, prognozirala je Renko.

U petak moguć snijeg u gorju

"Sljedećih se dana na kopnu nastavlja promjenljivo vrijeme, ali ne i tako toplo kao početkom tjedna. Uz prevladavajuće oblačno vrijeme povremene kiše bit će još osobito u četvrtak i petak, koji će u većini krajeva vrlo vjerojatno biti najsvježiji dan u ovome tjednu. Štoviše, na zapadu unutrašnjosti može zalepršati i poneka snježna pahulja, posebice u gorju. 

Za vikend će oborine biti manje, a suhih razdoblja više, ponajprije u nedjelju, kada će biti i malo toplije, uz više sunčanog vremena nego od srijede do subote. Daljnji porast temperature nastavit će se i početkom novoga tjedna.

Na Jadranu se temperatura zraka neće znatnije mijenjati, a najnestabilniji bit će četvrtak, kada će u još dosta predjela biti kiše, vjerojatno i u obliku pljuskova s grmljavinom. U petak sunčanije, većinom i suho, a promjenljivije, uz najveću vjerojatnost za sporadičnu kišu, zadržat će se na krajnjem jugu. Na sjevernom Jadranu i u sjevernoj Dalmaciji u četvrtak će zapuhati bura, a duž ostatka obale sve do subote prevladavat će jugo", prognozirala je za HRT Tanja Renko iz DHMZ-a.

Pročitajte više