Danas zajednički let hrvatskih i francuskih Rafalea. Bit će bučno, evo gdje

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, s dva višenamjenska borbena aviona Rafale, danas će izvesti zajedničke letačke aktivnosti sa istim avionima Francuske ratne mornarice, tijekom kojih je moguće probijanje zvučnog zida, priopćili su iz Ministarstva obrane

Avioni će poletjeti s francuskog nosača Charles de Gaulle, a zajednički let počinje u 14.30 sati u zoni iznad područja Like, do 20 kilometara visine. Piloti će uvježbavati borbu izvan vizualnog dometa "dva na dva“.

Nakon toga, između 15 i 15.15 sati, piloti će u formaciji sa četiri aviona, na visini do 300 do 350 metara iznad tla, preletjeti gradove Vir, Zadar, Šibenik i Split, nakon čega se razdvajaju i idu na slijetanje. Slijetanje je planirano oko 15.45 sati.

Moguće probijanje zvučnog zida

Iz MORH-a upozoravaju da tijekom provedbe planiranog leta postoji mogućnost probijanja zvučnog zida, zbog čega se može očekivati i kratkotrajna pojačana. Građane mole za strpljenje i razumijevanje.

Cilj zajedničkog leta je povećanje stupnja spremnosti hrvatskih pilota za integraciju s francuskim mornaričkim pilotima što doprinosi i jačanju NATO saveza, poručuju iz MORH-a.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sve svoje aktivnosti provodi u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima o uporabi zračnog prostora u Hrvatskoj, napomenuli su iz nadležnog ministarstva.

Pročitajte više