Današnja uhićenja zasjenila su vjerojatno najveći fijasko HDZ-ove vlade

Foto: Robert Anic/PIXSELL

JAVNI i medijski prostor nije beskonačan, dapače, ima ga u ograničenim količinama. To znači da se svaki dan više značajnih tema bori za prostor u medijima, ali i da ne mogu sve biti jednako zastupljene.

Stoga je zauzimanje javnog i medijskog prostora vrlo važno za politiku, političare i njihove ciljeve te ga na razne načine pokušavaju dobiti.

Naravno, postoji i druga strana istog novčića, na kojoj je cilj da određene teme dobiju što manje javnog i medijskog prostora, naročito one koje odmažu rejtingu javnih aktera. 

Kutinska afera i nepostojanje obnove od potresa jutros su bile glavne teme

Proteklih su par dana u javnosti i medijima kao najvažnije priče prezentirani skandal s uhljebljivanjem u Kutini u režiji lokalnog HDZ-ovog gradonačelnika Zlatka Babića te obnova od posljedica potresa u Zagrebu i na Baniji, potonja jer je mjesecima nakon potresa i dalje nema. 

Obje su teme bile nezgodne za premijera Andreja Plenkovića i vladajući HDZ jer još jednom pokazuju dvije ključne odrednice vladavine ove za pljačku države osuđene stranke: 1. masovno uhljebljivanje vjernih kadrova u svrhu održavanja javnim novcem dobro podmazane HDZ-ove glasačke mašine i 2. nesposobnost vladajuće stranke da ikad išta dobro učini za građane RH koji nisu direktno navezani na HDZ.

Neugodne afere za premijera Plenkovića i HDZ

Istina, HDZ je poput teflona, rejtingu te stranke rijetko kada uspijevaju naštetiti brojne afere koje proizvode na pokretnoj traci, što pokazuju i najsvježija istraživanja javnog mnijenja, u kojima HDZ i dalje ima svojih stabilnih tridesetak posto glasova.

Ali je ipak neugodno i blamaža za samozaljubljenog premijera i njegovu stranačku družinu kada je toliko očito da se HDZ temelji na masovnom uhljebljivanju sebi vjernih i tlačenju svih ostalih. 

Zato vrijedi primijetiti da se jutros činilo kako će glavne teme dana biti nastavak kutinske afere, kao i konferencija za medije Damira Vanđelića, ravnatelja Fonda za obnovu, koji već mjesecima upozorava da je u Ministarstvu graditeljstva Darka Horvata nastao problem i da zato obnove nema. Riječ je o itekako relevantnim temama, koje se tiču svih građana RH.

Jutarnji list je prvi objavio informacije o USKOK-ovoj akciji baš kad je počela Vanđelićeva presica

Tako je izgledalo do nekih 10 sati, kada je svakoj vladi blizak Jutarnji list objavio prvi vijest o uhićenju međimurskog župana Matije Posavca (bivšeg HNS-ovca, koji je sada neovisni) i o zahtjevu USKOK-a da se skine imunitet saborskom zastupniku SDP-a Stjepanu Kovaču. 

Otprilike u to vrijeme je počela presica Damira Vanđelića, koja je tako odmah pala u drugi plan te se pažnja medija preusmjerila na novu USKOK-ovu akciju. 

Naravno, iz dosad objavljenih informacija se čini da su i Posavec i Kovač na meti istražnih organa s dobrim razlogom. Treba dodati i da su vječne rasprave o tajmingu pojedinih akcija USKOK-a redovito besplodne jer se temelje na pretpostavkama koje se (zasad) ne mogu dokazati.

HDZ je politički profitirao od današnjih uhićenja

Ali je činjenica da se sada prvenstveno priča i izvještava o slučajevima neovisnog župana Posavca i SDP-ovca Kovača, a da su u drugi plan pali najnoviji HDZ-ovi skandali. Debakl oko obnove, trenutno vjerojatno najveća sramota Plenkovića i HDZ-a, bar je danas koliko-toliko zaboravljen.

Također, uhićenje Posavca i zatraženo uhićenje Kovača omogućavaju HDZ-u da ponavlja kako korupcija nije samo problem njihove stranke. To je naoko točno jer sigurno je da se sva korupcija u Hrvatskoj ne odvija u režiji HDZ-a, ali je isto tako točno da nitko drugi nije uspio ni približno dosegnuti HDZ-ove korupcijske kapacitete i zamah.

Bilo kako bilo, nema sumnje da je politički gledano od današnje akcije USKOK-a najviše profitirao HDZ. To je zaključak koji također zaslužuje svoj dio javnog i medijskog prostora.

Pročitajte više