Dani borbe protiv zastava pogodnosti od 8. do 12. rujna

INTERNATIONALTransport Workers Federation (ITF) krovna svjetska organizacija pomoraca i svi sindikati pomoraca i lučkih radnika koji su njeni članovi od 8. do 12. rujna provest će akciju borbe protiv brodova koji ne ispunjavaju svjetske standarde plovidbe i uvjeta rada te brodova koji viju tzv. zastave pogodnosti.

Slogan pod kojim će pomorci iskazati nezadovoljstvo stanjem na tim brodovima je "Neka to rade profesionalci, ovo je naš posao!"

Naime, kako ističu u Sindikatu pomoraca Hrvatske (SPH), sve je učestalija pojava da posao pomoraca ili lučkih radnika obavljaju priučeni radnici koji nemaju iskustva u rukovanju teretima.

U slučajevima kada te poslove obavljaju pomorci članovi posada moguće je da im taj dodatni posao ne bude plaćen. K tomu, radi povećanog opsega posla i umora posade povećava se opasnost za sigurnost broda, posade i tereta.

Od 8. do 12. rujna Sindikat će posadama brodova koji se zateknu u hrvatskim lukama dijeliti letke u kojima se ukazuje na opasnosti pri rukovanju teretom i naglašava da taj posao mogu obavljati samo profesionalni lučki radnici. Inspektori ITF-a pri SPH pregledavat će sve brodove i uvjete života i rada na njima.

Iz Sindikata ističu da se europski sindikati lučkih radnika prvotive prijedlogu European Port Directive kojim će, ako bude usvojen, biti dozvoljeno da posao lučkih radnika obavljaju priučeni radnici bez iskustva. SPH podsjeća da je posadama brodova koji plove pod tzv. zastavama pogodnosti, a koji su "pokriveni" važećim kolektivnim ugovorom ITF-a, zabranjeno rukovanje brodskim teretom.

(Hina) hšup az

Pročitajte više