Danima traže Vanju (14), nestala je na putu do škole u Skoplju. Privedeno pet osoba

Foto: Facebook

Vanja Đorčevska (14) iz Skoplja nestala je 27. studenog, a u potragu za djevojčicom uključio se i Interpol. Makedonska policija danas je objavila da je privela pet osoba koje su povezane s nestankom djevojčice, ali nije objavila za što ih točno sumnjiči.

Djevojčica je krenula u školu, ali u nju nije stigla, a njen mobitel posljednji je put lociran na Bulevaru Partizanske odeje, preko puta Sveučilišne sale. Zaposleni u lokalnom kafiću kažu da ništa nisu vidjeli, ali da je policija uzela snimke njihovih kamera.

Na društvenim mrežama u cijeloj regiji dijele se Vanjine fotografije. Informacije o njenom nestanku objavljene su i na platformi Pronađi me, koja je dio mreže Amber Alert u Europi. Kako su priopćili iz tamošnjeg Ministarstva unutarnjih poslova, intenzivno se radi na pronalasku djevojčice. Provjeravaju se i svi elektronski uređaji kako bi se došlo do neke informacije koja bi mogla dovesti do nestale djevojčice, objavila je policija.

Nestala na putu do škole

"Osnovan je stožer u Skoplju. Potpuno smo posvećeni pronalasku djevojčice. Također smo u stalnom kontaktu s obitelji. Održan je niz razgovora s bliskim ljudima i osobama za koje mislimo da je bila s njima u kontaktu. Provjeravaju se informacije, videomaterijali i poduzimaju se mjere za rasvjetljavanje slučaja", rekao je Toni Angelovski, glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova.

U potragu za Vanjom uključili su se i građani i članovi Lovačkog saveza. Kako navode iz policije, Vanja je visoka 175 centimetara i teška 58 kilograma. Ima tamnosmeđu kosu, smeđe oči, nosi fiksni aparatić za zube i ima madež na desnoj strani lica. U trenutku nestanka na sebi je imala plavu bluzu, crnu jaknu, crne traperice s bočnim džepovima i bijele tenisice sa smeđim prugama. Djevojčica je iz kuće izašla s ruksakom, a kod sebe je imala iPhone.

Njena majka je ranije rekla da Vanja nije bila žrtva maltretiranja.

"Da je nema, saznala sam kad mi je razrednica rekla da nije stigla u školu jer nije uobičajeno da ne ide u školu. Kada je dijete bolesno, to javimo razrednoj u grupi. Obično ide u školu sa sestrom, ali ona je propustila prvi sat i ostala kod kuće, a Vanja je otišla sama u školu", rekla je ranije Vanjina majka za makedonske medije.

"Mislim da je oteta. Vanja je nasmijana izašla iz kuće, dala sam joj novac za doručak i otišla je u školu. Učiteljica mi je napisala da nije došla na sat, u stalnoj smo komunikaciji s njom i javim joj ako je Vanja bolesna i ne može doći u školu. Vanja ide u 9. razred. Ne izlazi puno, ima nekoliko prijatelja i uglavnom je kod kuće. Provjerili smo sve njezine profile na društvenim mrežama, imam sve njezine lozinke i nisam pronašla ništa sumnjivo. Vanja nije takva djevojka. Zaista sumnjam da je oteta, daj Bože da griješim", rekla je majka.

Kazala je i da policija razmatra sve opcije. "Soba je pretražena, pregledane su sve poruke, uzeli su i kompjuter, ništa nije pronađeno. Svi je tražimo, nigdje je nema", rekla je.

Objavio da zna gdje je nestala Vanja, traži ga policija

Profil na Facebooku "Džamija u Podujevu" izazvao je lavinu komentara kada je objavio da zna gdje je nestala djevojčica. Komentirali su objavu majke nestale Vanje i napisali da je "djevojka s njima" i da ih hitno "nazove". Međutim, kasnije je utvrđeno da su te informacije bile lažne.

Nakon iznošenja neistinitih informacija građani su vlasnika profila zasuli bijesnim komentarima, a MUP ga sada pokušava locirati.

"Obavještavamo vas da Odjeljenje za kompjuterski kriminal, u suradnji s Odjelom za međunarodnu policijsku suradnju, postupa u skladu s pravilima i da su podneseni odgovarajući podnesci", naveli su iz MUP-a.

Pročitajte više