Danska ima prenatrpane zatvore. Dat će Kosovu 210 milijuna eura da riješi problem

Ilustracija: Profimedia

Kosovski parlament jučer je odobrio prijedlog zakona o iznajmljivanju dijela zatvorskog prostora Danskoj. Ova odluka je donesena nakon što je postignut sporazum o pružanju pomoći skandinavskoj zemlji koja se suočava s prenatrpanim zatvorskim sustavom.

Prema sporazumu potpisanom prije dvije godine, danske vlasti slale bi strance osuđene u Danskoj da služe kaznu na Kosovu. Sporazum se ne odnosi na danske državljane, zatvorenike osuđene zbog terorizma ili ratnih zločina te na mentalno bolesne zatvorenike. 

Kosovski zastupnici podržali su zakon s 86 glasova, dok je sedam zastupnika bilo protiv, piše Associated Press. U zakonu stoji da će Danska na 10-godišnje korištenje dobiti 300 ćelija u zatvoru u gradu Gnjilanu, južno od Prištine. Zakon još treba potpisati predsjednica Kosova.

Zatvorenici bi trebali imati iste uvjete

Još uvijek je nejasno kad će Danska, koja je Kosovu pristala platiti 210 milijuna eura za korištenje zatvorskog prostora, početi slati osuđenike na Kosovo. Sporazum predviđa da osuđenici upućeni na Kosovo služe kaznu pod istim uvjetima kao u zatvoru u Danskoj, a u skladu s međunarodnim obvezama Danske.

Sporazum također predviđa mogućnost deportacije stranaca izravno u njihove matične zemlje nakon isteka kazne na Kosovu. Kosovske vlasti najavile su kako će novac iz Danske potrošiti na poboljšanje zatvorskih institucija.

Danski ministar pravosuđa Peter Hummelgaard nazvao je rezultate jučerašnjeg glasanja "doista dobrim vijestima". Smatra da će slanje osuđenika na Kosovo "pomoći da se teško pritisnuti danski zatvorski sustav vrati u ravnotežu."

"U isto vrijeme, to šalje jasan signal stranim kriminalcima da njihova budućnost nije u Danskoj, te stoga ni oni ne bi trebali služiti kaznu ovdje", napomenuo je Hummelgaard. Danski upravitelj vodit će ustanovu na Kosovu, uz pomoć lokalnog zatvorskog osoblja. Inače, kosovski zatvorski sustav ima kapacitet za smještaj do 2800 zatvorenika.
 

Pročitajte više