Danska premijerka se sastaje s Bidenom. Priča se da bi mogla biti nova šefica NATO-a

Foto: EPA

DANSKA premijerka Mette Frederiksen sastat će se u ponedjeljak u Washingtonu s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, što će biti prilika da je Bijela kuća procijeni kao moguću kandidatkinju za prvu glavnu tajnicu NATO-a. 

Po diplomatima, Frederiksen (45) je ozbiljna kandidatkinja za zamjenicu Jensa Stoltenberga na čelu NATO-a koji s dužnosti odlazi u rujnu. Istaknula se na međunarodnoj sceni prošle godine kao glasna zagovornica Ukrajine u ratu protiv Rusije, stekavši poštovanje zbog svojih nastojanja da ojača jedinstvo Zapada u tom kontekstu. 

"Ona je jedna od najsposobnijih europskih državnica" 

"Mogao bih dugo dobro govoriti o Mette Frederiksen. Ona je jedna od najsposobnijih europskih državnica", rekao je norveški premijer Jonas Gahr Store prošli tjedan, odgovarajući na pitanje o njoj kao potencijalnoj kandidatkinji za glavnu tajnicu NATO-a. 

"U Europi vlada veliko poštovanje za posao koji radi kao premijerka i za to kakva je osoba u međunarodnoj suradnji", rekao je. Glavna zapreka njezinoj kandidaturi je to što Danska već dugo malo izdvaja za obranu i pod pritiskom je da potrošnju poveća na 2 posto BDP-a što je ključni cilj NATO-a. 

No u prosincu je njezina nova centristička vlada odlučila da će zemlja to ostvariti 2030., tri godine kasnije od planiranog. Prošli tjedan također je najavila velika ulaganja u obranu u idućih deset godina i povećanu vojnu pomoć Ukrajini, što će pomoći privremenom ostvarenju NATO-ova cilja ove i iduće godine. 

Najmlađa danska premijerka 

Frederiksen, karijerna političarka i predsjednica Socijaldemokratske stranke, postala je najmlađa danska premijerka 2019. Prošle godine ponovno je izabrana nakon što je uspješno vodila zemlju u pandemiji covida-19, no izvan nacionalnih granica profil joj je ograničen. 

"Mogli biste reći da zapravo nije imala međunarodni profil", rekao je Jacob Kaarsbo, analitičar za sigurnost i obranu think tanka EUROPA. "Ali to se promijenilo kada je počela ruska invazija na Ukrajinu." 

Posjetila je Ukrajinu tri puta od početka rata u veljači 2022. i Danska je dala značajnu financijsku i vojnu pomoć Kijevu unatoč velikim nedostacima u vlastitoj obrani. Zemlja je predvodnica u obuci ukrajinskih pilota i otvorena je prema slanju zrakoplova F-16 Ukrajini. 

"Mnogi je smatraju previše dominantnom" 

"Ona ima snažnu poziciju u Danskoj, ali i izaziva podjele među građanima. Mnogi je smatraju previše dominantnom i pohlepnom za vlašću", rekao je bivši danski ministar obrane i pravosuđa Hans Engell za Reuters. 

Na međunarodnoj sceni izbjegla je otvorene sukobe s Turskom i Mađarskom dokazavši se kao pragmatična političarka, a prijedlog bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa 2019. da kupi Grenland, suvereni danski teritorij, odbacila je kao "apsurdan". 

Premda govori da nije kandidatkinja za glavnu tajnicu NATO-a, nije rekla da nije zainteresirana za to. "Ne javljam se na bilo kakva radna mjesta. Pozvana sam da posjetim predsjednika Bidena, čemu se radujem." 

Pročitajte više