Danski šef diplomacije: Probušen je Sjeverni tok, to je napad bez presedana

Foto: Screenshot

DANSKI ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod rekao je da su namjerne eksplozije uzrokovale curenje plinovoda Sjevernog toka te da se radi o napadu bez presedana.

"Jasno je da svi moramo biti vrlo svjesni naše kritične infrastrukture kada je u pitanju energija i druga infrastruktura, tako da mislim da svi poduzimamo prave mjere predostrožnosti. Ovo je bilo bez presedana, još nismo vidjeli takvu vrstu napada na infrastrukturu", rekao je Kofod za Sky News. 

Kazao je da danske vlasti blisko surađuju sa svojim susjedima, NATO-om i EU, i dodao: "Svi moramo paziti na ključnu infrastrukturu."

Poručio je da ovaj događaj naglašava potrebu okončanja ovisnosti o ruskoj energiji.

"Nama je već duže vrijeme jasno u Danskoj, a sada i ostatku Europe, da se moramo osloboditi bilo kakve ovisnosti o ruskim energentima, bilo da se radi o plinu, ugljenu ili nafti, i jako naporno radimo da postignemo taj cilj u Europi", rekao je.

Danska radi svoj dio, gdje ćemo se dosta usredotočiti na golema ulaganja u obnovljivu energiju, ne samo u vjetar s pučine nego i u druge vrste obnovljivih izvora energije, kao i u energetsku učinkovitost. Dakle, to je smjer koji nećemo promijeniti", kazao je. 

Pročitajte više