Dario Juričan predstavio "Vodič za jačanje korupcije", pogledajte ga

Foto: Pixsell

BIVŠI predsjednički kandidat, redatelj Dario Juričan, danas je predstavio "Vodič za jačanje korupcije".

"HDZ se, ničim izazvan, odlučio za borbu protiv korupcije. Ministarstvo pravosuđa našeg najvećeg borca protiv korupcije i iskrivljenja procedura, Ivana Malenice, strmopižđeno ide u izradu Strategije borbe protiv korupcije 2021.-2030. Ministar Malenica je, prisjetimo se, nedavno najavio antikorupcijski priručnik, a treba ga podsjetiti da je takav jedan priručnik izdao neokrunjeni veteran borbe protiv korupcije Milan Bandić 2015.", piše Juričan u priopćenju.

"Također valja naglasiti da je samo Ministarstvo već 2011. izdalo priručnik: Korupcija - uzroci, posljedice, prevencija. Ali kako to kod HDZ-a biva sa svakim farbanjem, dvaput je dvaput", navodi Juričan u priopćenju za javnost.

"Žalosti me s druge strane što se u antikorupciju očito ulaže previše, svjedoči tome ponajbolje Janaf gdje je preciznih 195 tisuća kuna potrošeno za edukaciju borbe protiv korupcije. Tužno! HDZ je dokazano najbolji – u razmatanju zavjesa od zagorenih priručnika i zadimljenih strategija. Također, priprema se i novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa, a tu moram izraziti posebno žaljenje i nezadovoljstvo što na njemu više neće raditi osvjedočeni borci protiv korupcije Lovro Kuščević i Josipa Rimac. Krajnje neozbiljno", piše Juričan.

"Vodič jačanja korupcije je najvećim dijelom inspiriran već postojećim usmenim predajama, praksama i pričama; na lokalnoj razini Rezačem etiketa (gradonačelnikom Bandićem), a na nacionalnoj razini s HDZ-om. Vodič za jačanje korupcije jedinstvena je publikacija koju darujem hrvatskom narodu. Zbog svega prethodno navedenog jasno je kako na strani borbe za korupciju stojim ja sa svojim koruptomaherima, a s druge strane ministar, borac, Malenica sa svojim službenicima", piše Juričan.

Što donosi priručnik?

"Vodič na pitak način promovira jednostavne mehanizme za jačanje korupcije (korumpiranje službenika, darivanje stvari, grupiranje podizvođača, širenje mreže kumova…) kao i korake za borbu protiv antikorupcije (izdvajamo: difamaciju svih antikorupnika kao jada i gmazova, edukacija o korupciji kao kamenu zaglavniku našeg društva, povećan nadzor onih koji se odaju antikorupciji, slamanje kulture antikorupcije kroz produciranje opravdanog straha od iste te niz drugih tema). Priručnik ima 32 stranice, a u njega su uključene i praktične tablice i anketni upitnici.

Korupcija svima, ne samo njima", zaključuje Juričan, čiji priručnik donosimo u cijelosti.

Juričanov "Vodič za ja... by Index.hr

Pročitajte više