Davor Matijević za Index: Pucnjava na Desincu je sramota, toga nije bilo od rata

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

NA PRIJEVREMENIM izborima u Splitu, koji će se održati ove nedjelje, sudjelovat će devetero gradonačelničkih kandidata kojima je Index poslao identična pitanja. Pitanja su šarolika, sastavljena s namjerom da čitatelji iz odgovora doznaju što kandidati vole, a što ne, kakve vrijednosti podržavaju, protiv čega se bore, zašto bi im trebalo dati glas ili ih zaobići.

Pitanja smo slali na dostupne mailove kandidata i njihovih stranaka, a odazvalo ih se šestero: HDZ-ov Zoran Đogaš, nezavisni Ante Franić, SDP-ov Davor Matijević, Centrov Ivica Puljak, Kristina Vidan iz Pametnog i Tamara Visković iz Možemo.

>> Puljak za Index: Volio bih da je sve u Splitu toliko dobro da ja budem samo građanin

>> Tamara Visković za Index: Da imam čarobni štapić, Split bi bio grad bez automobila

>> Zoran Đogaš za Index: Vice je bio najbolji od svih kandidata, sve je razumio

>> Ante Franić za Index: Bojana Ivoševića smatram nasilnikom ponavljačem

(Uskoro ćemo objaviti odgovore ostalih kandidata)

Ovdje donosimo odgovore Davora Matijevića. 

Što mislite o HDZ-u kao jedinoj stranci pravomoćno osuđenoj zbog kriminala?

SDP-u sam se priključio upravo kao izraz bunta protiv HDZ-a. Bilo je to 2008. godine, dok je Ivo Sanader dominirao hrvatskom političkom scenom, i smatrao sam da je dužnost pružiti otpor takvoj politici. Istog sam stava i danas.

Smatrate li opravdanim zadržavanje u pritvoru Hajdukovih navijača osumnjičenih za izazivanje nereda u Desincu?

Smatram skandaloznim da je policija pucala na civile, što se nije dogodilo od rata. Pravosudna tijela su potvrdila da postoje navijači koji su pritvoreni bez ikakvog razloga ili osnove, dok s druge strane imamo snimke na kojima se jasno vidi da policija fizički maltretira ljude izvlačeći ih iz auta i prebijajući, ali nijedan stegovni postupak nije pokrenut. Nisu svi navijači koji idu na utakmice huligani i smatram zabrinjavajućim da je u toj koloni mogao biti bilo tko od nas koji nismo navijači i koji bismo jednako prošli da smo se tad našli na autocesti samo jer imamo splitske tablice.

Navijate li za Dinamo kada igra s inozemnim klubovima?

Ne navijam, potpuno sam indiferentan prema njihovim utakmicama i tako će biti dok god Zdravko Mamić bude imao direktne koristi od Dinamovih uspjeha.

Što mislite o optužnici protiv Bojana Ivoševića?

Nije bitno što ja mislim, već što pravosudna tijela misle o tome. Pravomoćnost optužnice je po meni dovoljan razlog za pauziranje političkog djelovanja dok se ne dokaže nevinost. Ako se ona ne uspije dokazati, tada je prestanak političkog djelovanja nešto sasvim normalno.

Treba li grad pomoći Brodosplitu? Ako treba, kako? Financijski ili na neki drugi način?

Grad treba brinuti o radnicima koji tamo rade. Predlagao sam jednokratnu pomoć po uzoru na Trogir koji je dao jednokratnu pomoć radnicima Brodotrogira s prebivalištem u Trogiru kad oni nisu dobili plaću 3 mjeseca. Nažalost, bivša gradska vlast je ukinula fond za jednokratnu pomoć pa nismo imali odakle osigurati im tu mjeru. Danas splitski škverani nisu dobili plaću skoro 5 mjeseci, ali o njihovim sudbinama nitko ne govori.

Da bih komentirao budućnost Brodosplita, trebao bih znati više o poslovanju, kao i obvezama splitskog škvera, ali bojim se da ni država nema točnih informacija o tome, a kamoli ja. Dovoljno govori podatak da je ovo prvi put u 90 godina dugoj povijesti škvera da su strojevi ugašeni.

S kim nikada ne biste koalirali?

Koalirao bih samo s opcijama koje dijele iste vrijednosti kao i ja, a to je briga za radnike i obrtnike, briga za ranjive skupine, briga za naše umirovljenike i nezaposlene ili mlade obitelji koje si ne mogu priuštiti stan u Splitu pa sele u susjedne gradove. Jednako je bitno da te stranke ne trguju javnim interesom i da nisu klijentelističke, što automatski eliminira HDZ, HGS, ali i još neke s desnog spektra.

Da imate čarobni štapić, koju biste želju Splićanima ispunili?

Jel mora biti jedna? Splićani zbog disfunkcionalne politike i stihije koja vlada godinama imaju puno želja. Najvećim problemom bih ipak izdvojio stambenu politiku Splita zbog koje je život u Splitu postao nedostižan san za mnoge obitelji. U 10 godina smo izgubili 10.100 stanovnika dok su istovremeno rasli gradovi iz okruženja poput Kaštela, Solina, Podstrane... Splitu nedostaje bar 1000 stanova za dugotrajni najam i barem jednak broj POS-ovih stanova za prodaju. Danas, ako niste dio poduzetničke elite i ako ste radnik s plaćom od nekoliko tisuća kuna, ne možete si priuštiti stan s cijenom kvadrata od 3500 €. I to na periferiji grada! 

Kako namjeravate vratili život u centar grada izvan sezone? 

Pokrenut ćemo akcijski plan za revitalizaciju stare gradske jezgre očuvanjem poslovne funkcije jezgre, gdje je maloprodaja uz ugostiteljstvo glavna gospodarska grana. Ključna je suradnja gradske uprave i poduzetnika, gdje se pod gradskom upravom misli i na komunalna poduzeća i kulturne ustanove. To ćemo postići, između ostalog, i prostornim planiranjem, urbanom obnovom centra grada, proširenjem pješačkih zona. Obnova i uređenje Pazara igraju jako veliku ulogu u ovome, isto kao i nedostatak parkinga koji se mora riješiti kroz projekt uređenja Istočne obale.

Treba li Grad imati Fond za medicinski potpomognutu oplodnju?

U Hrvatskoj oko 100 tisuća parova ima potrebu za medicinski potpomognutom oplodnjom, a svake godine obavi se 10 tisuća zahvata iz kojih se rodi 1200 djece. U Splitu se rodi uz pomoć MPO-a 100-tinjak djece godišnje.

Predlagao sam Fond za medicinski potpomognutu oplodnju koji bi iznosio 600 tisuća kuna te bi se sredstva dodjeljivala parovima s prebivalištem u Splitu. Ivica Puljak me doslovno molio da povučem taj amandman, tako da to nije bilo usvojeno. Zašto se toliko opirao toj ideji, stvarno ne znam.

Treba pomoći mladim parovima koji se ne mogu ostvariti kao roditelji prirodnim putem i žao mi je što to ima općina Gradac, Osijek, a nema grad Split.

Kako biste riješili problem nedostatka parkirnih mjesta po gradu?

Gradnja garaža je jedno od rješenja, ali tu ne treba izmišljat ništa novo kad Splitparking već ima gotove projekte koji nisu realizirani. Npr. gradnje garaža u Dobrilinoj i Stepinčevoj su drugi put propale upravo zbog disfunkcionalne politike, jer smo išli sad na izbore. 

S druge strane, rješenje nije samo u gradnji garaža jer smo mi na Blatinama dobili dodatnih 70 mjesta promjenom prometne regulacije Šimićeve ulice, napravili smo novi parking od 40 mjesta. Uz to smo zatražili izmjenu GUP-a kako bismo na mjestu stare toplane izgradili garažu. Realizacijom te garaže mi ćemo biti prvi kvart u Splitu koji je riješio problem nedostatka parkinga.

Što biste uradili s prirezom?

4 puta sam predlagao na Gradskom vijeću smanjene prireza s 15% na 9%, 4 puta moj prijedlog nije usvojen. Ključni izvor rasta proračunskih prihoda Grada Splita treba biti u korištenju EU fondova, kao i racionalizaciji troškova gradske uprave te boljem upravljanju javnim nabavama. Prirez je oporezivanje rada, a mi ne možemo težiti tome da proračun dodatno punimo nauštrb građana. 2017.godine je HDZ povećao prirez s 10% na 15%, pravdajući kako će uz pomoć tih sredstava realizirati neke projekte. Provjerio sam status tih projekata i nijedan se nije realizirao!

Zanimljivo je da je na ovoj točki došlo do raskida suradnje Centra i SDP-a jer su moj prijedlog smatrali nekorektnim iako je Ivica Puljak u svojoj kampanji obećavao smanjenje prireza na 9%!?

Navedite troje najznačajnijih Splićana.

Smoje, Marko Marulić, Bajamonti.

Koja tri ugostiteljska objekta u Splitu smatrate kultnima i kad ste zadnji put bili u nekom od njih?

Fife, Tri volta i Gaga. U Fife sam bio nedavno.

Podržavate li prebacivanje autobusnog i željezničkog kolodvora u Kopilicu?

Podržavam kao dio cjelovitog rješenja na Kopilici, s tim da u luci trebaju ostati terminal za turističke autobuse i gradska željeznica. Paralelno uz projekt Kopilicu treba sagledati i projekt Istočne obale, gdje se mora prednost dati javnom sadržaju.

Treba li Split opet dobiti Ulicu žrtava fašizma? Ako da, kad i gdje?

Treba dostojanstveno obilježiti žrtve fašizma, ali treba raspraviti o adekvatnoj lokaciji. Generalno sam stava da postojeća imena ulica ne treba olako mijenjati, već da radije imenujemo nove ulice koje nastaju ili da imenujemo neki trg, gdje bi mogli imati i prikladan spomenik. Žrtve fašizma zaslužuju pijetet.

Za kojeg ste gradonačelničkog kandidata glasali na zadnjim izborima na kojima niste bili kandidat?

U drugom krugu za Ivicu Puljka. Moram priznati da me poslije razočarao i kao gradonačelnik, kao programski partner, ali i kao čovjek jer me lagao, ali je i lagao javnost o meni, zbog čega sam ga tužio za klevetu. Nisam ostao usamljen u tom razočarenju jer je izgubio podršku svih programskih partnera, od Možemo, Pametnog, Mosta i Branke Ramljak. Kad ti svi tvrde isto, vrijeme je da se zamisliš kako se ophodiš prema suradnicima...

Biste li kao gradonačelnik išli na Hod za život ili na Povorku ponosa?

Bio sam u Povorci ponosa. Što se Hoda za život tiče, ne slažem se s njihovim idejama, no uvažavam njihovo pravo na izražavanje stavova. 

Bi li Grad, pod Vašim vodstvom, sudjelovao 10. travnja u obilježavanju dana HOS-ove postrojbe?

HOS je osnovan 25. lipnja, sve ostalo je manipulacija Marka Skeje u kojoj nemam nikakve namjere sudjelovati.

Koliko bi ljudi trebalo raditi u gradskim službama?

Nije problem samo broja djelatnika nego i povećanje efikasnosti rada gradske uprave. Tražili smo od bivšeg gradonačelnika 2 stvari: racionalizaciju gradske uprave s konkretnim mjerama za smanjenje broja zaposlenika te povećanje efikasnosti gradske uprave. Puljak je predložio ustroj koji nije ispunio ni jedan zahtjev. Predlagao sam registar svih djelatnika gradske uprave, gradskih firmi te ustanova pomoću kojeg bismo lakše pratili tko ide u mirovinu, koja struka je deficitarna u kojim firmama, a gdje je neka struka višak te uz pametno upravljanje djelatnike prebacivali iz jednog sustava u drugi kako bismo racionalizirali poslovanje. Nezamislivo mi je što ViK ima višak pravnika, a s druge strane npr. Čistoća zapošljava nove pravnike.

Naš cilj mora biti u ovom mandatu svesti broj djelatnika gradske uprave na  350, a poželjno 300. 

Što mislite o legalizaciji lakih droga? Jeste li ikad probali drogu i, ako jeste, kad i koju?

Nisam probao nijednu drogu. U mladim danima sam prednost ipak davao alkoholu, ali sam bio u društvima gdje se pušila marihuana.

Treba li Split imati ulice Gorana Sobina i Zorana Sretenovića te bi li nagradu Grada trebao dobiti Božidar Maljković?

Nagradu Grada svakako treba dobiti Božidar Maljković. Što se tiče Sobina i Sretenovića, ne znam je li potrebna ulica, ali neko obilježje bi svakako trebali imati. Split generalno zaboravlja svoje velikane i zato sam upravo kao predsjednik kotara inicirao da napravimo mural u kotaru Blatine-Škrape Smoji, Ćubiju, Mosoru i Zdenku Runjiću koji se upravo završava. Zar nije žalosno da jedan Smoje nema spomenik na svojoj Matejuški?

Pročitajte više