Naš glavni pregovarač: Slovenci su prgavci s kojima ne treba pregovarati

"AKT o prisvajanju cijeloga Savudrijskoga zaljeva, četiri sela južno od Kanala sv. Odorika i zemljišta uz Muru nije se usudio donijeti ni Dimitrij Rupel, stari meštar u izazivanju hrvatsko-slovenskih prijepora. U našemu Saboru rečeno je da se na taj način prejudicira granica. Vraga! Radi se o puno ozbiljnijim, nepodnošljivim teritorijalnim pretenzijama", istaknuo je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju akademik Davorin Rudolf koji ne samo da je sudjelovao u Vladinoj skupini koja je pripremila odgovor povjereniku Europske komisije Olliju Rehnu, već je bio i predsjednik hrvatskoga dijela Mješovite hrvatsko-slovenske komisije.

Rudolf i Island
 
Štoviše, Rudolf je analizirajući Slovence kazao kako se radi o "prgavcima" te kako nema smisla izravno pregovarati s "prgavom vladom u Ljubljani".

"Po meni, naš put u EU vodi preko Berlina, Pariza i, dakako, Washingtona. Na nama je da nastavimo sustavno raditi na reformama i postizanju europskih standarda. I da mirno, tiho, staloženo razmišljamo o različitim varijantama. Island, primjerice, nije više entuzijast za ulazak u EU, već u zonu eura. Može se potpisati i schengenski ugovor. Hitnja, u ovakvim prilikama, nije potrebita", ističe Rudolf govoreći o ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

Također, Rudolf je izrazio skepsu glede komisije zaključujući kako Martti Ahtisaari neće imati priliku crtati granicu. 

Političar, a ne sudac

"On je uvaženi političar, ali nije sudac. Nije ni stručnjak za međunarodno pravo. Školovao se za učitelja, potom studirao na Sveučilištu za tehnologiju. Osnovao je 'Crises Management Initiative'. Razrješavao je sukobe, uključujući oružane, u Indoneziji, Namibiji, na Kosovu. Naš spor je pravne naravi, zahtijeva angažiranje vrhunskih i iskusnih stručnjaka za međunarodno pravo", rekao je Rudolf.

M.M.
Foto: Delo.si

Pročitajte više