POTRESI U HRVATSKOJ

Davorin Štetner: Zašto Hrvatska ne može naprijed? Ova slika je najbolji primjer

Foto: Facebook/Robert Anić/Pixsell

PODUZETNIK Davorin Štetner objavio je na Facebooku zanimljiv status pod naslovom "Zašto Hrvatska ne može naprijed?".

Napisao je, naime, kako u Jastrebarskom ima ruševnu kuću koju nije mogao srušiti jer mu to nije dozvoljavao Konzervatorski odjel Ministarstva kulture. Nakon više od 15 godina je dobio rješenje o rušenju, ali tek kada se obvezao da će napraviti identičnu kopiju.

"Tražili su da ne koristim stiropor za izolaciju jer to kao nije autohtono!!! Stara kuća imala je prostorije visine 180 cm - zar da radim kuću za Hobite? Naloženo mi je da prozori moraju biti od drva bez izo stakala! Naloženo mi je da kuća na pročelju mora imati LOM, da LOM! Koliko ima budala poput mene da pristanu na takve zahtjeve konzervatora koji su cijeli projekt poskupili i više od 40%!?", napisao je Štetner i dodao kako isti slučaj sada vidimo u Petrinji, Glini i ostalim gradovima.

"Većina onih ruševina je pod zaštitom i zato i nisu obnavljane na moderne, sigurne načine. Zbog takvih pravila stradali su nedužni prolaznici. Tko će odgovarati, konzervatori? Pustite nas da investiramo kao u civiliziranim zemljama - izvana neka se zadrži stara vizura, ali od kojih materijala graditi - pa najmodernijim, najsigurnijim, energetski učinkovitim! Hrvatska je zapuštena i zarasla upravo zbog takvih nebuloznih pravila koja odvraćaju iole pametne od bilo kakve investicije", ističe Štetner.

Poručuje da se pod hitno trebaju mijenjati pravila.

"Mislim si da sam idiot te da sam trebao ostaviti ovaj spomenik hrvatskoj birokraciji na trajni spomen i ponos, ali sad barem ova opasnost nikoga neće ubiti i zato sam miran. Mijenjajte pravila pod hitno! Zar da Petrinju, Glinu i ostale stradale krajeve obnavljamo glinom, trstikom i vapnom??? Strašno!", napisao je.

Zašto Hrvatska ne može naprijed? Evo primjera... Ruina na slici je kuća u Jastrebarskom na glavnoj cesti. Više od 15...

Objavljuje Davorin StetnerČetvrtak, 14. siječnja 2021.

Pročitajte više