DC prvi na "bijeloj listi" - predane imovinske kartice svih kandidata

PREDSJEDNICA Demokratskog centra Vesna Škare Ožbolt je u 10 sati, u prostorijama središnjice stranke u Zagrebu, predala mreži udruga BURA imovinske kartice DC-ovih kandidata i kandidatkinja na predstojećim izborima.

Aktivisti mreže udruga BURA Ana Profeta, Elizabeta Švaljek, Nina Šerman, Damir Gladoić i Munir Podumljak službeno su preuzeli imovinske kartice za sve kandidate i kandidatkinje DC-a u 11 izbornih jedinica. Potpisivanjem Sporazuma o sudjelovanju u kampanji DC je preuzeo obavezu da će njihovi kandidati koji budu izabrani u Sabor podržati izmjene i dopune zakona koji su vezani uz  izgradnju političkog integriteta u Republici Hrvatskoj.

Kako je priopćeno iz DC-a, ispunjenjem prve obaveze prije parlamentarnih izbora, odnosno popunjavanjem imovinskih kartica, Demokratski centar je postao prva stranka u Republici Hrvatskoj koja dolazi na "bijelu listu" mreže udruga BURA, a koja poručuje biračima - glasajte za one koji odgovornost pokazuju vlastitim primjerom.

Imovinske kartice kandidata i kandidatkinja DC-a bit će dostupne javnosti na internetskoj stranici udruge Partnerstvo za društveni razvoj od utorka 06. studenog 2007. godine u ponoć, kako bi birači pravovremeno imali uvid u imovno stanje onih koje će birati u Hrvatski Sabor.

Na tiskovnoj konferenciji održanoj povodom primopredaje imovinskih kartica Vesna Škare Ožbolt izjavila je kako čišćenje politike i borba protiv korupcije "moraju krenuti od nas samih", kako bi građanke i građani prije izbora znali za koga i za što glasuju. Dodala je da pored borbe protiv korupcije i transparentnosti javne vlasti, glavne okosnice političkog programa DC-a u sljedeće četiri godine uključuju još i teme zapošljavanja i poljoprivrede.

Zapuhala BURA u Zagrebu!

U subotu, 3. studenog, aktivisti mreže udruga za borbu protiv korupcije BURA započeli su aktivnosti izravnog informiranja građana i građanki o kampanji "Za Sabor čistih ruku!" i o njihovom pravu da biraju časne i poštene zastupnike u Sabor. Tijekom dijeljenja informativnih letaka na zagrebačkim tržnicama Dolac i Trešnjevka 87 građana i građanki Grada Zagreba potpisalo je peticiju koja sadrži niz zahtjeva prema političkim strankama nakon izbora.

Ovime je, nakon razgovora s političkim strankama, započeo i drugi dio kampanje "Za Sabor čistih ruku!". Kampanja od građana traži da ovaj put na izborima glasaju za one kandidate i kandidatkinje koji su se svojim dosadašnjim radom, preuzimanjem obaveza iz Sporazuma o sudjelovanju u kampanji i popunjavanjem novog obrasca imovinske kartice pokazali vjerodostojnima.

Pored motiviranja građana i građanki da izađu na izbore, u svojoj posljednjoj predizbornoj fazi kampanja će informirati građane i građanke o strankama i kandidatima koji su ispunili naše zahtjeve i onima koji to nisu učinili. Cilj nam je da ta informacija bude dostupna što većem broju građana u trenutku kada će odlučivati kome dati svoj glas.

Važno je napomenuti da inicijativa za izgradnju sustava političkog integriteta u Republici Hrvatskoj koju provodi mreža udruga BURA (u okviru Antikorupcijskog programa udruge Partnerstvo za društveni razvoj) ne prestaje nakon ovih, već će trajati sve do vremena nakon sljedećih parlamentarnih izbora (očekivanih 2011. godine). To smatramo nužnim kako bismo građanima i građankama osigurali stvarnu društvenu promjenu odnosno državu koja se bavi javnim interesima, a ne interesima netransparentnih interesnih skupina, poručuju iz mreže udruga BURA.

Pročitajte više