DC traži sjednicu Odbora za vanjsku politiku o problemu ljubljanske banke

Demokratski centar zatražio je danas hitno sazivanje sjednice saborskog Odbora za vanjsku politiku koji bi raspravio o problemu hrvatske štednje u Ljubljanskoj banci radi promjene slovenskog stava, te radi neuspjeha pregovora u Baselu.

Taj zahtjev DC je poslao predsjedniku Odbora Zdravku Tomcu.

DC ističe da su prve reakcije hrvatske Vlade na nove slovenske stavove o rješavanju problema Ljubljanske banke filijale Zagreb bile primjerene i na vrijeme, ali da s odlučnim potezima treba nastaviti.

Grubim oblikom pritiska na Hrvatsku, stranka je ocijenila izjave slovenskih dužnosnika da je Hrvatska po svojim zakonima i teritorijalnom principu obvezatna i odgovorna nadoknaditi štednju hrvatskih štediša Ljubljanske banke, filijale Zagreb.

´Očito je da odlaganjem ratifikacije Sporazuma o NE Krško, te najnovijim, sramotnim izjavama visokih dužnosnika o rješavanju problema duga hrvatskih štediša, Slovenija vrši pritisak na Hrvatsku radi potpisivanja i ratifikacije parafiranog, i od hrvatske Vlade odbačenog, Sporazuma o državnoj granici sa Slovenijim´, tvrdi DC.

Osim toga, procjenjuje DC, Slovenija ´želi izbjeći obvezu plaćanja duga hrvatskim štedišama i državi koji iznosi 450 milijuna eura, a po nekim ozbiljnim procjenama financijskih stručnjaka, s kamatama, preko dvije milijarde eura´.

Pročitajte više