Debakl splitskog HNK: Mucalo zaključio godinu s 2,4 milijuna kuna minusa

DUŠKO MUCALO zaključio je poslovnu godinu s minusom od 2,4 milijuna kuna, potvrdila je Indexu pročelnica za kulturu Grada Splita Maja Munivrana.

Mucalo se tako nije uspio izvući iz gliba koji je evidentiran još polovicom prošle godine u formi dva različita izvještaja, jednog od 2, a drugog od 2 i pol milijuna kuna minusa. Razlika u konačnici i nije nešto previše značila, jer Mucalo nije uspio poboljšati bilancu unatoč tome što je potjerao šeficu knjigovodstva koja mu je izračunala veći gubitak.

Šok u Banovini

Debeli minus šokirao je Banovinu, jer je Mucalo konstantno uvjeravao da će se konac godine dočekati u plusu ili makar pozitivnoj nuli. Ništa od toga, Mucalo se pokazao kao totalni promašaj. Uvjeravao je sve da možda nije najjači u kulturi, ali da to tako nije ni bitno jer ima suradnike, direktore baleta, opere i drame. Njegovo je da brine da financijski sve štima, i eto, pokazalo se na kraju da je s tim i ispao najveći problem. Kakve sad koristi što je rođen dva metra od kazališta, što se prilikom imenovanja koristilo kao glavni adut.

Intendant ne komunicira s kolektivom?!

Htjeli smo malo i sa v.d. intendantom o poslovnom debaklu, no nije nam se javio na mobitel. U kazalištu ga nema. Na bolovanju je. Pokazalo se da Mucalo nema nikakvu komunikaciju s kolektivom. Naime, danas su se zaposlenici šokirali dopisom pročelnice Munivrane, koja ih je obavijestila da za vikend kazalište mora ugostiti Dancestar Croatia Open, nacionalno takmičenje u plesu. Nitko ništa o tome u kazalištu do danas nije znao pa je nastala sveopća strka jer je do održavanja manifestacije preostalo svega dva dana.

Maji Munivrani nije najjasnije kako Mucalo nije prenio zaposlenicima što se od njih očekuje, jer su već održali nekoliko sastanaka na tu temu. Da će se Dance Open održati u HNK zna se još od lani, kada je postalo poznato da će Grad Split biti generalni pokrovitelj. Kada su u Banovini dočuli da zaposlenici HNK Split ništa ne znaju o priredbi i zahtjevima koji se pred njih postavljaju, a njih je poprilično jer moraju osigurati tehničke uvjete, pročelnica Munivrana poslala im je dopis kojim ih informira o onome što je propustio njihov intendant. 

Vrlo je to zabrinjavajuće, jer je očito da HNK Split funkcionira poput raštimanog orkestra sa dirigentom na odsustvu.

Kerum loše odabrao

Mucalo će zbog financijskog debakla odgovarati gradonačelniku Kerumu, kojem ovakva blamaža sigurno ne ide na ruku. Naime, i on se predstavljao kao čovjek koji nije od kulture, ali jest od biznisa pa će onda osigurati materijalne uvjete za procvat splitske kulture. Loše je birao, reklo bi se. Premda je više nego dovoljan broj puta upozoren da Mucalo nije dobar izbor i da njegovo postavljanje predstavlja avanturu neprimjerenu ugledu splitskog HNK, nije ga se dalo uvjeriti. Ni odbijenice čak dva ministra kulture nisu pomogle. Mucalo je stalno biran na Gradskom vijeću kao najbolji kandidat, unatoč velikom otporu struke.

Svađa oko Kazališnog vijeća

Čini se da ni s tim više neće ići glatko. Broj predstavnika iz HNK Split u Kazališnom vijeću trebao bi se povećati s jednog na dva. Naime, prema Zakonu o radu, Vijeće bi uz predstavnika umjetnika trebalo imati i predstavnika radnika. Mucalo se, pak, tome snažno opire i navodi Zakon o kazalištu prema kojem je dovoljan predstavnik umjetnika. I iz ovoga se iščitava koliko je v.d. u koliziji s kolektivom i koliko je zapravo uplašen mogućnošću da o njegovoj sudbini odlučuje netko tko radi u njegovom kazalištu.

Za Grad spora nema i na prvoj idućoj sjednici predlažu samo tri kandidata Kazališnog vijeća, dok će dvoje odrediti umjetnici, tj. radnici HNK Split. Dobro za kolektiv, a loše za Mucala, koji tako u već petom natječaju za intendanta neće imati dosad zajamčenu podršku Kazališnog vijeća.

Banovina se odriče nesposobnog intendanta

Čini se kao da se delegiranjem manjeg broja svojih predstavnika Kazališnog vijeća, Kerumova administracija lagano izvlači iz neugodnog skandala i okreće leđa Mucalu, koji će još morati preživjeti i financijski nadzor Ministarstva kulture koji je prizvalo Radničko vijeće HNK Split. Oni Mucalu ne daju mira i stalno prozivaju za neurednosti u financijskim izvještajima. Nema što nije sporno, Index je nedavno iznio njihove komentare na izvješća o poslovanju kazališta u prva tri kvartala te Splitskog ljeta. Izvještaj o poslovanju u 2011. godini još nemaju, no nema sumnje da će kao i dosad pronaći niz manjkavosti.

Teško je vjerovati da će se Mucalo održati u sedlu unatoč prisnosti s gradonačelnikom. Spada u krug njegovih najvjernijih pouzdanika, no malo je od toga koristi, kad u blagajni puše toliki minus. Mucalo se iskazao kao pravi lažnjak. Rasprodavao je događaje koji uopće nisu bili u prodaji, ukidao troškove koje nije imao... Snijeg je zadnji očistio, valjda u želji da se što kasnije otkrije porazna istina o poslovanju.

Pročitajte više