Deepfake tehnologija postaje velika opasnost, ova snimka to jasno dokazuje

Screenshot: YouTube/Ctrl Shift Face

VJEROJATNO su mnogi već čuli za deepfake tehnologiju, odnosno editiranje videozapisa kako bi lažno prikazivali snimke stvarnih ljudi, i za njen potencijal da utječe na demokratske procese ili širi netočne informacije, no nisu smatrali da je ona toliko uznapredovala kao što se priča.  

No ova najnovija snimka Billa Hadera i njegovog gostovanja kod popularnog voditelja Davida Lettermana na kojoj se njegovo lice postupno preobražava u izgled Toma Cruisea mogla bi promijeniti njihovo mišljenje, piše The Guardian.

Ovaj deepfake videozapis, koji je prije tjedan dana stavljen na YouTube kanal Ctrl Shift Face, pregledan je gotovo 3 milijuna puta, a njegov kreator, slovački državljanin s prebivalištem u Češkoj, kaže da stvara ovakve videozapise kako bi podigao svijest o pojavi lažnih vijesti i snimki.

Sve je sam naučio

Mada su mnogi njegove uratke opisali kao majstorske, kreator ovih videa, koji se za Guardian predstavio kao Tom, upozorava da svatko može napraviti ovako nešto, uz uvjet da ima dovoljno dobru tehnologiju.

Tom za sebe kaže da je samouk, ali s obzirom na to da radi u 3D industriji filmova i igara, ima pristup dovoljno moćnom računalu. Za izradu ovakve razine deepfake videozapisa potrebna su mu oko tri do pet dana.

"Počeo sam s umetanjem sebe u razne emisije i filmove kako bih zabavljao prijatelje i obitelj. Naučio sam iz puno pokušaja i pogrešaka", rekao je Tom.

Veći su problem lažne vijesti

Tom smatra da deepfake videozapisi predstavljaju manju prijetnju od lažnih novinarskih članaka jer je kod članaka teže provjeriti njihovu autentičnost.

Lažni novinski članci, predstavljeni kao objektivno i istinito izvještavanje, "šire se Facebookom poput požara", kaže Tom.

"Da biste napravili dobar deepfake, treba uložiti veliki napor. Zašto se toliko truditi ako možete širiti lažne vijesti na lakši način", dodao je.

Pročitajte više