Deforestacija u Amazoniji pala za 31 posto otkako Bolsonaro nije predsjednik

Foto: EPA

DEFORESTACIJA u brazilskoj Amazoniji u prvih pet mjeseci otkako je na vlasti predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva smanjila se za 31 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, rekli su dužnosnici. Satelitske snimke otkrile su da je od siječnja do svibnja uništeno 1986 četvornih kilometara šumskog pokrova u brazilskom dijelu najveće prašume u svijetu, što je manje nego 2867 četvornih kilometara zabilježenih u istom razdoblju 2022., prema brazilskoj agenciji za svemirska istraživanja.

Podaci svemirske agencije INPE dobre su vijesti za udruženja za zaštitu okoliša koja polažu nade u Lulu, koji je preuzeo dužnost predsjednika 1. siječnja i koji se obećao zalagati za prestanak nezakonite deforestacije nakon porasta sječa i požara u Amazoniji u vrijeme krajnje desnog prethodnika Jaira Bolsonara.

Kada je Bolsonaro, saveznik moćnog poljoprivrednog sektora, bio predsjednik, prosječna godišnja deforestacija se povećala za više od 75 posto u usporedbi s prethodnim desetljećem. Lula je u ponedjeljak obilježio Svjetski dan zaštite okoliša najavivši ekstenzivni novi plan za borbu protiv deforestacije, sa stotinama ciljeva, uključujući i trenutačnu zapljenu polovine teritorija koji se nezakonito iskorištava za sječu, poljoprivredu, rudarenje i druge aktivnosti na zaštićenom tlu.

Kreće suše vrijeme

"Brazil igra veliku ulogu u ravnoteži klime našeg planeta, uglavnom zahvaljujući Amazoniji", rekao je Lula. "Sprečavanje deforestacije u Amazoniji također pomaže u smanjenju globalnog zatopljenja", dodao je.

Stručnjaci tvrde da će stvarni ispit za vladu u pogledu deforestacije započeti u nadolazećim mjesecima jer oko srpnja započinje suše vrijeme u Amazoniji, što je inače najintenzivnija sezona za deforestaciju i šumske požare.

Lulina administracija se suočila s nizom prepreka u pogledu okoliša ovog tjedna u brazilskom kongresu, u kojem predsjednikovi konzervativni suparnici drže većinu. Kongresnici su prošli tjedan izglasali zakone kojima se smanjuju ovlasti ministarstava za okoliš i domorodačka pitanja te se dramatično smanjuje zaštita urođeničkih teritorija.

Pročitajte više