Dejan Kovač otkrio koji bi mu bili prvi potezi kada bi postao predsjednik

Foto: Hina, Index

DEJAN KOVAČ, najnoviji predsjednički kandidat, predstavio je danas u Zagrebu svoju kandidaturu.

Kovač, profesor ekonomije na američkom sveučilištu Princeton, kandidira se uz potporu HSLS-a. Predsjednik stranke Darinko Kosor danas nije bio na zagrebačkom Zrinjevcu, nedaleko od sjedišta stranke, gdje je Kovač s bjelovarskim gradonačelnikom Dariom Hrebakom objasnio čime namjerava privući glasače te koji bi mu bili prvi potezi.

"Za Thompsonov koncert tri proračuna bi mogla postati transparentna"

''Objavit ću sve financije ureda predsjednika. Mene bi bilo sram biti predsjednik koji se časti skupim cateringom dok ljudi u Hrvatskoj kopaju po kontejnerima. Napravit ću to onako kako je učinio gradonačelnik Hrebak u Bjelovaru. Aplikacija koju je on pokrenuo u kojoj se vidi kako se troši svaka lipa iz gradskog proračuna koštala je 150 tisuća kuna. Dakle, za Thompsonov koncert na Rivi mogla su tri grada dobiti takve aplikacije, ali lokalni šerifi kažu da nemaju novca'', rekao je Kovač. 

"Neka diplomati pokažu koliko su zaradili Hrvatskoj"

U skladu s ustavnim ovlastima predsjednika Republike, Kovač namjerava tražiti i dubinsku reformu diplomatskog sustava.

''Nije problem što je diplomatska mreža skupa, ali na kraju godine se mora podvući crta i vidjeti čime opravdavaju tolike troškove. Moraju pokazati koliko su naših izvoznika spojili s gospodarstvenicima u zemljama u kojima predstavljaju Hrvatsku, koliko su dobro prezentirali našu zemlju pa je zbog toga došlo više turista.

Slovačka ima manje diplomata od Hrvatske, a daleko veći učinak. To su stvari na koje bi morali odgovoriti Zoran Milanović, bivši djelatnik Ministarstva vanjskih poslova i bivši premijer, Miroslav Škoro, bivši konzul i Kolinda Grabar-Kitarović, bivša veleposlanica, bivša i ministrica vanjskih poslova i bivša predsjednica'', rekao je Kovač proglasivši aktualnu predsjednicu bivšom četiri mjeseca prije izbora.

Kovač je svjestan da kao predsjednik neće imati ovlasti previše utjecati na odluke vlade, ali kaže da osim zakonskih odgovornosti, postoji i moralna odgovornost predsjednika da predlaže i koristi svoj utjecaj da bi se stvari promijenile. 

Pročitajte više