Dekan Geodezije priznao da je uprava iznajmljivala jahtu kupljenu europskim novcem

Foto: Grginic-mirakul.hr

DEKAN zagrebačkog Geodetskog fakulteta Almin Đapo potvrdio je da je brod Mirakul 30, za koji je faks tvrdio da je kupljen zbog znanstvenih istraživanja, uprava Fakulteta iznajmljivala za privatna krstarenja, saznaje Telegram. Jahta, nabavljena uz pomoć europskog novca, nudila je charter po cijeni od 3400 eura za tjedan dana.

Dekan Đapo u svom pisanom reagiranju na otkriće Telegrama opravdava kako su najmom htjeli pokriti troškove održavanja broda. Međutim, potvrđeno je da Fakultet to nije smio napraviti. Plovilo koje je nabavljeno za znanstvena istraživanja strogo je zabranjeno koristiti u bilo koju drugu svrhu, kažu europska pravila.

Fakultet će, ako se utvrde nepravilnosti, biti prisiljen vratiti novac koji je isplaćen, kažu iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU). Kontrola koja tek treba biti provedena otkrit će eventualne nepravilnosti, ali sada kada je dekan službeno priznao da su jahtu iznajmili charter agenciji, potvrda tih nepravilnosti neće biti teška.

Dekan tek sada reagirao na iznajmljivanje jahte

Iako je imao priliku u nekoliko medijskih nastupa izjaviti da su jahtu koja je prvobitno namijenjena za istraživanje podmorja iznajmili u turističke svrhe, dekan to do sada nije učinio. Tek sada je reagirao na otkriće objavljeno na Telegramu.

Đapo tvrdi da su prošle godine sklopili ugovor s charter agencijom kako bi smanjili visoke troškove održavanja broda. Do sada je javno govorio samo o tome kako su "velike troškove održavanja broda" financirali putem dva EU projekta.

Morat će platiti

Iz SAFU-a vele kako će u slučaju utvrđenih nepravilnosti Fakultet morati izvršiti povrat plaćenih iznosa razmjerno težini utvrđenih pogrešaka, prevara i nepravilnosti.

Uprava Geodetskog fakulteta kupila je plovilo Mirakul 30 od tvrtke Grginich jahte d.o.o. Prema izvješću, Fakultet je za ovu akviziciju izdvojio iznos od 598.750 kuna, odnosno 79.000 eura. Cijela kupovina je financirana europskim novcem namijenjenim isključivo za znanstvene svrhe.

Prema oglasima, Fakultet je plovilo iznajmljivao kao "motornu jahtu", piše Telegram.

Pročitajte više