KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Dekan Medicinskog fakulteta brani zaražene liječnike: "Postupali su prema uputama"

Foto: Borna Filic/PIXSELL

DEKAN zagrebačkog Medicinskog fakulteta Marijan Klarica priopćio je da su liječnici KBC-a Zagreb koji su zaraženi koronavirusom, od kojih su dvoje i profesori tog fakulteta, postupali u skladu s uputama te da nitko od njih nije ugrozio kolege i bolesnike.

"Vezano uz nedavne izjave i napise u medijima o neodgovornom ponašanju liječnika zaposlenika Kliničkog bolničkog centra Zagreb i ujedno nastavnika Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (...) iz prikupljenih podataka može se zaključiti da su liječnici postupali potpuno profesionalno i u skladu s uputama nadležnog epidemiologa, kriznog stožera i dekana te da nitko od njih ni na koji način nije ugrozio svoje kolege i bolesnike", priopćio je dekan Klarica nakon izvida i komunikacije s liječnicima KBC-a kojima je potvrđena zaraza koronavirusom i njihovim suradnicima.

Četvero liječnika KBC-a Zagreb prethodno je i samostalno demantiralo optužbe za neodgovorno ponašanje. U priopćenju su istaknuli da troje kolega koji su putovali nisu zatajili odlazak u Austriju, već da u vrijeme njihova putovanja nije bilo preporuke o prijavi ili zabrani putovanja na razini KBC-a. 

Klarica je istaknuo da su liječnici, medicinske sestre te ostalo osoblje koje radi u bolnicama zbog posla koji obavljaju jako izloženi te da je za očekivati da će više njih biti zaraženo u ovoj pandemiji.

"Svojim dosadašnjim visoko etičnim i profesionalnim ponašanjem zaslužuju svaku pohvalu", poručio je Klarica izrazivši zahvalnost studentima i djelatnicima koji su kontaktirali fakultet te iskazali spremnost da na bilo koji način pomognu u zaustavljanju ove krizne situacije.

Dodao je da je Medicinski fakultet prekidom kliničke nastave nekoliko dana prije općeg prekida nastavne osigurao pravovremeno povlačenje studenata i nastavnika iz bilo kakvih rizičnih komunikacija kako za njih tako i za bolesnike.

Priopćio je i da nitko od studenata tog fakulteta, koji su sukladno uputama otišli u samoizolaciju, prema dosadašnjim informacijama nije razvio simptome bolesti niti je pozitivan na koronavirus.

Pročitajte više