Dekan Filozofskog urlao i vrijeđao na sjednici, izbacio odvjetnicu suspendirane prodekanice

Foto: Televizija Student, FaH

NA DANAŠNJOJ sjednici fakultetskog vijeća zagrebačkog Filozofskog fakulteta trebala je prisustvovati Lina Budak, odvjetnica suspendirane prodekanice Branke Galić, ali nju je dekan Vlatko Previšić izbacio uz objašnjenje da na njoj nema pravo sudjelovanja, javlja Srednja.hr.

"Sjednica je prekinuta nakon što je dekan Previšić počeo vikati, vrijeđati i divljati pa je većina članova vijeća, užasnuta njegovim neciviliziranim i neakademskim ponašanjem, zgroženo napustila vijeće", kažu iz inicijative Akademska solidarnost.

Da je dekan urlao i vikao Indexu je potvrđeno i od jednog sudionika sjednice.

"Jedan profesor je na vijeću izjavio da ga nikad u životu nije bilo više sram "pred ovom djecom" (misleći na predstavnike studenata)", poručuju iz Akademske solidarnosti.

Podsjetimo, prodekanica Galić smijenjena je nakon što je na tribini oko suradnje FF-a i KBFa izrazila svoje protivljenje ugovorima. Naknadno je utvrđeno da prodekanica nije smijenjena već samo suspendirana jer samo fakultetsko Vijeće ima ovlasti smijeniti prodekanicu.

"Izbačena sam sa sjednice jer je tako odlučio Dekan i tajnica pod objašnjenjem da ćemo se vidjeti na sudu i tamo raspravljati jer na Vijeću ne mogu biti u svojstvu punomoćnice prodekanice Galić. Mislim da je mojoj stranci uskraćeno pravo na odvjetnika i pravo na pravnu zaštitu. Smatram da je to protuzakonito i protuustavno. Poslala sam prigovor fakultetskom Vijeću koje danas raspravlja o prigovoru protiv suspenzije koju je dekan donio. Tada bih zahtijevala da se raspravi o našem prigovoru i da moja stranka može iznijeti svoju stranu ove priče. To joj je uskraćeno. Ne znam ni hoće li biti rasprave jer nisam unutra", rekla je odvjetnica Lina Budak za Televiziju Student.

Dekan Vlatko Prevšić ranije je demantirao kako je prodekanicu smijenio zbog protivljenja ugovoru s KBF-om.

Pročitajte više