Del Ponte: Gotovina bio u Hrvatskoj barem do rujna prošle godine

GLAVNA tužiteljica ICTY-a, Carla del Ponte izjavila je u intervjuu za belgijski list La Libre Belgique da je prema informacijama kojima raspolaže general Ante Gotovina barem do rujna prošle godine bio u Hrvatskoj, istaknuvši kako je problem što Gotovina još uvijek uživa podršku dijela hrvatske uprave.

U ekskluzivnom intervjuu belgijskom listu, objavljenom ovoga vikenda, Carla del Ponte najavila je nove optužnice u 2004. koje će se odnositi na sve zajednice i sve zemlje.

"Više nemamo optužnica koje se odnose na visoko pozicionirane osobe u Srbiji. Ali trebamo zaključiti važne dossiere u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu i Makedoniji", rekla je del Ponte.

Upitana izravno za generala Antu Gotovinu, del Ponte je rekla kako je, prema informacijama, kojima raspolaže on barem do rujna bio u Hrvatskoj. "Od tada imam manje informacija. Problem je što Gotovina još uvijek uživa podršku dijela hrvatske uprave, kao što general Mladić ima uporište u srpskim vojnim krugovima", dodala je del Ponte.

Na pitanje očekuje li skora uhićenja bjegunaca, del Ponte je odgovorila: "Nadam se. Gledajte što se zbiva u Hrvatskoj. Kada je HDZ u studenome pobijedio na izborima, mnogi su govorili o "povratku nacionalista", ali novi premijer Ivo Sanader je potvrdio da mu je zadatak suradnja s ICTY-jem. Vjerujem da će održati obećanja".

Pročitajte više