Del Ponte očekuje žešći pritisak EU na Hrvatsku

"HRVATSKA, nakon rasprave u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o radu Haškog suda, može očekivati pojačani pritisak Europske unije" - rekla je glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte za Jutarnji list u izdanju od ponedjeljka.

"Na koji će način oni vršiti pritiske na Hrvatsku, tražeći od nje punu suradnju, nije moj problem", rekla je Del Ponte, dodavši da se to odnosi i na Srbiju i Crnu Goru te Republiku Srpsku.

Govoreći o Hrvatskoj, glavna haška tužiteljica je naglasila da postoje i pozitivni rezultati, navodeći kao primjer dostavu dokumenata te neometanje Suda u kontaktu s osumnjičenicima i svjedocima.

Kao glavnu frustraciju je navela slučaj umirovljenog hrvatskog generala Ante Gotovine.

"Ono što posebno frustrira i čime nismo zadovoljni jest hapšenje Gotovine i sve ono što se događalo i događa vezano uz to", rekla je Del Ponte. S tim u svezi je istaknula da je podrška SAD-a Sudu od iznimne važnosti.

"(Američki državni tajnik) Powell mi je pružio čvrsta uvjeravanja o nastavku dosadašnje podrške našem radu, a naročito u vezi s uhićenjem bjegunaca, posebice Karadžića, Mladića i Gotovine", rekla je tužiteljica.

Potvrdila je da u Hrvatsku do kraja 2004. godine stižu nove optužnice, ali nije htjela o njima ništa podrobnije reći.

Glavna haška tužiteljica u ponedjeljak putuje u Luksemburg na sastanak ministara EU.

Pročitajte više