Del Ponte u Sarajevo donosi nove optužnice

GLAVNA tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte donijet će ovog mjeseca u Sarajevo cijeli niz zapečaćenih optužnica protiv visokih hrvatskih i bošnjačkih političara i vojnih časnika, tvrde u ponedjeljak sarajevsko "Oslobođenje" i "Jutarnje novine".

Pozivajući se na izvore bliske SFOR-u i međunarodnoj zajednici, "Oslobođenje" tako navodi kako će 19. svibnja, kada Del Ponte doputuje u posjet BiH, ona uručiti optužnice protiv šest bosanskohercegovačkih Hrvata te vjerojatno trojice Bošnjaka.

Imena navodnih novih hrvatskih optuženika pominjana su proteklih dana u nizu medijskih napisa a tko će biti optuženi, prema izvorima sarajevskog dnevnika, navodno je već poznato i hrvatskom premijeru Ivici Račanu kojega je Del Ponte o tome izvjestila za posljednjeg posjeta Zagrebu.

Na vrhu popisa novih hrvatskih optuženika tako bi trebao biti bivši premijer Herceg-Bosne Jadranko Prlić, slijede ratni ministri obrane i unutarnjih poslova Bruno Stojić i Valentin Ćorić dok se suđenju u Hen Haagu među bivšim pipadnima HVO-a mogu nadati generali Milivoj Petković, Stanko Sopta Baja i Zlatan Mijo Jelić.

Bivši političari Herceg-Bosne teretete se po zapovjednoj odgovornosti za uspostavu i funkcioniranje logora u kojima su u neljudskim uvjetima držani zatočeni Bošnjaci. Nema preciznijih naznaka za što bi mogli biti okrivljeni generali Sopta i Jelić.

Odluka o tome hoće li ove optužnice doista biti i formalno podignute navodno će biti donesena nakon 14. svibnja "nakon što jedan od Hrvata iz Hercegovine u svojstvu optuženog da svoj iskaz haaškim istražiteljima".

Tužiteljstvo haaaškog Tribunala navodno dovršava i istragu o progonima i ubojstvima Hrvata i Srba s područja Bugojna. Uz ratnog načelnika te općine Dževada Mlaću kojega se izravno sumnjiči da je zapovjedio ubojstvo 35 zarobljenih Hrvata, optužnice bi mogle biti podignute i protiv tamošnjeg šefa policije Senada Dautovića te ali i sadašnjeg generala Vojske Federacije BiH Selme Cikotića.

Cikotić trenutačno obnaša dužnost zapovjednika Sarajevskog korpusa Vojske Federacije BiH a u vrijeme ratnih progona u Bugojnu bio je najviši časnik Armije BiH na tom području.

Pročitajte više