Delić optužen za zločine mudžahedina nad Hrvatima i Srbima

BIVŠEG zapovjednika glavnog stožera Armije BiH generala Rasima Delića, Haški sud (ICTY) optužio je za ubojstva, okrutno postupanje i silovanje kao kršenje ratnog prava i običaja koje su nad zarobljenim Hrvatima i Srbima tijekom rata u BiH počinili mudžahedini iz sastava Armije BiH.

U optužnici koju je ICTY otpečatio u srijedu, Delića se tereti po zapovjednoj odgovornosti jer, iako obaviješten o zločinima, nije kaznio njihove počinitelje iz postrojbe "El Moudžahid", 3. korpusa Armije BiH.

Muslimanski ratnici iz inozemstva koji su sebe zvali mudžahedinima ili svetim ratnicima, u BiH su stizali od sredine 1992. iz islamskih zemalja pripremljeni da vode Džihad ili Sveti rat protiv neprijatelja bosanskih Muslimana, navodi optužnica.

U četiri točke Delića se tereti zbog ubojstva ili nestanka oko 90 zarobljenika, od čega 24 Hrvata, za zlostavljanje zarobljenika i za silovanje tri zarobljenice. Optužnica se odnosi na razdoblje od 8. lipnja 1993. do 21. srpnja 1995.

Prvi zločin koji mu optužnica stavlja na teret je ubojstvo 24 i teško ranjavanje najmanje šestorice Hrvata iz sela Maline kod Travnika 8. lipnja 1993., na dan preuzimanja zapovjedništva ABiH.

U napadu na selo Maline, u kojem su sudjelovali pripadnici 306. Brdske brigade, 7. Muslimanske brdske brigade i mudžahedini, nakon predaje HVO-a zarobljeno je oko 200 hrvatskih civila i vojnika. Kolona zarobljenih upućena je prema susjednom selu Mehurići, ali je desetak mudžahedina i lokalnih bošnjačkih vojnika putem izdvojilo 35-40 Hrvata koji su vraćeni prema Malinama.

Na povratku su, kod raskrižja za selo Bikoše, susreli drugu manju skupinu zarobljenih Hrvata iz Malina. Zarobljenicima je naređeno da formiraju vrstu a potom su mudžahedini na njih otvorili rafalnu vatru, nakon čega su preživjele likvidirali hicima u glavu.

U Aneksu B optužnice navode se imena 24 ubijena Hrvata, među kojima je i jedna žena, a u optužnici su imena šestorice teško ranjenih.

Optuženi Delić obaviješten je o ubojstvima i ranjavanju u masakru Maline/Bikoši, ali je propustio poduzeti odgovarajuće mjere za kažnjavanje počinitelja, navodi se u optužnici.

Delića se tereti i za zločine koje su mudžahedini počinili nad vojnicima bosanskih Srba zarobljenim srpnja 1995. u napadu na selo Krčevine, kod Zavidovića, te u rujnu 95. u selu Vozuća na planini Ozren.

U optužnici se opisuje odsijecanje glave dvojici zarobljenih Srba u Krčevinama, te više dekapitacija i posebno okrutnih mučenja kojima su zarobljene vojnike VRS-a i civili mudžahedini izložili u zarobljeničkom logoru Kamenica, kod Zavidovića.

Za skupinu od oko 60 vojnika VRS zarobljenih u Vozuću, te potom prebačenih u Kamenicu, navodi se da su nestali i vjerojatno mrtvi.

U trećoj točki optužnice Delića se tereti za dvomjesečno mučenje i silovanje tri Srpkinje zarobljene u Vozući i odvedene u Kamenicu.

Na kraju optužnice, koju je glavna tužiteljica Carla del Ponte potpisala 15. veljače, ističe se kako je Delić bio obaviješten da su pripadnici Armije BiH iz jedinice "El Mudžahid" skloni zločinima ali nije poduzeo mjere da spriječi spomenute zločine u logoru.

Delić je u utorak u Sarajevu primio optužnicu i najavio da će se dobrovoljno predati u Haagu idućeg ponedjeljka.

Pročitajte više