"Delo": "Novi list" nudi Sloveniji ono što Slovenija već ima

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel odbio je u petak na konferenciji za novinare komentirati navode iz "Novog lista" koji je, pozivajući se na visoke izvore, objavio da je Hrvatska spremna ponuditi ustupke u Savudrijskoj vali i u prolazu Slovenije na otvoreno more, ali se ipak čini da je Ljubljana s velikim nepovjerenjem dočekala spomenutu špekulaciju.

Ljubljansko "Delo" u svom broju od subote piše kako je riječ o doduše razumljivom sondiranju terena pred prvi sastanak Miomira Žužula i Dimitrija Rupela, ali da riječki list Sloveniji "velikodušno nudi ono što Slovenija već ima".

Pravo na slobodan prolaz brodova na otvoreno more ionako ima svaka država, pa i ona koja nema obalu, tvrdi vodeći slovenski list.

"Prijedlog i ne predstavlja neku novost nego je ponavljanje starih prijedloga koji su bili u opticaju cijelo varijeme nakon osamostaljenja", tvrdi "Delo" kojega kombinacija iz "Novog lista" po kojemu bi za slobodan prolaz slovenskih trgovačkih i ratnih brodova cijelom širinom hrvatskog mora do otvorenih voda jamčile SAD i Europska unija podsjeća na prijedlog nekadašnjeg ministra vanjskih poslova Mate Granića.

"Granić je Sloveniji prije 5 godina u non-paperu nudio režim na plovidbenom putu kroz hrvatske teritorijalne vode. On je trebao biti opsežniji od tranzitnog prijelaza jer bi uključivao i nesmetanu plovidbu i prelete, a isto tako i pravo na polaganje podmorskih kabela i cjevovoda. Granić je predlagao da se takav režim registrira u UN-u i da za njega jamči Europska unija", navodi "Delo" koje je zadnjih dana ponavljalo stajalište kako Ljubljana mora inzistirati na "parafiranom" sporazumu iz 2001. kao, tvrdio je list, najboljem polazištu za eventualnu međunarodnu arbitražu.

"Delo" navodi i mišljenje diplomata Mirana Brumeca koji tvrdi da je nekadašnja talijansko-jugoslavenska granica na moru iz Osimskog sporazuma Italije i SFRJ postala "talijansko-slovenskom granicom" jer je Italija kako navodi Sloveniji priznala slijedništvo Osimskih sporazuma, dok Hrvatska notu o priznanja tog slijedništva, dodaje Brubec, navodno još nije dobila.

Pročitajte više