"Delo" o Sanaderovoj izjavi u Beču

SLOVENIJA neće pristati na pregovore o arbitraži u vezi granice na moru, navodi u svom broju od petka ljubljansko "Delo", osvrćući se na izjavu hrvatskog premijera Ive Sanadera danu tijekom studijskih dana Europske pučke stranke u Beču.

Vodeći slovenski list navodi da bi si Slovenija pristankom na arbitraž u o granici na moru napravila "medvjeđu uslugu", osobito zato jer ima bolju međunarodnu poziciju i jer u sadašnjim trilateralnim razgovorima o zaštiti Jadranskog mora stoji "na istoj strani pregovaračkog stola" s Italijom.

"Logika kojom razmišlja slovenska diplomacija je da je arbitraža rezervno rješenje u slučaju neuspjeha sadašnjih trilateralnih pregovora i da su Slovenija i Hrvatska bilateralne pregovore o granici zaključile sporazumom Drnovšek - Račan. Zagreb se kasnije predomislio i zato je odgovornost za neuspjeh na njegovoj strani. U Ljubljani se očekuje da će zbog toga idući korak napraviti Zagreb i predložiti način traženja rješenja", piše vodeći slovenski list.

Eventualnim hrvatskim preuzimanjem jurisdikcije do sredine Jadrana, navodi "Delo", Slovenija bi ostala bez ribolova u tom području, bez kontakta s otvorenim morem i morskog dna bogatog plinom, piše list, dodajući da je na istim pozicijama i službeni Rim.

"Po našim informacijama", piše "Delo", "jedan je od europskih prijedloga Zagrebu da do daljnjega odgodi odluku o primjeni ekološko-ribolovne zone. No, neizvjesno je kakve bi to posljedice imalo na unutarnjem planu na manjinsku Sanaderovu vladu, pa makar bi to bilo i uvjetovano približavanjem Europskoj uniji", navodi slovenski list.

Pročitajte više