"Delo": Slovenija od Sanadera ne očekuje samo simbolične geste

Nova hrvatska vlada svjesna je potrebe dobrih odnosa sa Slovenijom, ocjena je koju u opširnijem komentaru posvećenom inače u cjelini uglavnom odnosima Hrvatske s međunarodnom zajednicom i "tjesnacima" koje manjinsku vladu očekuju u parlamentu iznosi vodeći slovenski list "Delo" u svom broju od srijede.

"Prividna politička idila koja zadnjih tjedana vlada u Hrvatskoj približava se međutim koncu jer dolazi razdoblje teških i osjetljivih odluka", navodi dopisnik "Dela" iz Zagreba Peter Žerjavič, dodajući da u tome odnosi Zagreba i Ljubljane nisu stvar koju bi Sanaderova vlada mogla zanemariti.

"Odnosima sa Slovenijom pripisuje se velik značaj zbog svijesti da Zagreb ne može zamisliti uspješan put u Europu ako u predstojećem razdoblju ne bude uspješan i u odnosima s Ljubljanom. Vlada je na prvoj sjednici razriješila zamjenika ministra vanjskih poslova Ivana Šimonovića koji je lani nakon povratka s diplomatske dužnosti u UN-u bio najutjecajniji planer vanjske politike, pa i one prema Sloveniji. Šimonovićevo razdoblje bilo je vrijeme kad je u slovensko-hrvatskim odnosima došlo do pogoršanja i kad su dostigli najnižu točku nakon osamostaljenja. Zato bi se takav korak mogao razumjeti kao simbolična, pozitivna poruka Ljubljani. No, između simbiličnih gesti i konkretnih uspjeha velika je razlika", zaključuje u komentaru "Dela" njegov dopisnik.

(Hina) fl sd

Pročitajte više