Demanti članka "Pernar i aktivisti odgodili deložaciju obitelji u Zaboku"

Foto: Index

POVJERENIK za Hrvatsku i glavni koordinator Raiffeisen bankarske grupacije Štajerske poslao nam je demanti na današnji članak "Pernar i aktivisti odgodili deložaciju obitelji u Zaboku" koji prenosimo u cijelosti.

"Predmet: Reagiranje na netočne informacije i netočne izjave gospodina Nenada Koljaje objavljene u današnjem članku na portalu Index

Poštovani,

nastavno na događanja proteklih nekoliko dana i u svrhu istinitog informiranja javnosti, molimo vas da uz prenošenje neistinitih informacija i neistinitih navoda gospodina Nenada Koljaje u današnjem članku novinarke Vlatke Hercigonje objavite i točne informacije.

Naime, netočno je, kako se insinuira u trećem paragrafu članka, da obitelj Goluban više nije mogla otplaćivati kredit u švicarskim francima koji su podigli u RBA zadruzi. RBA zadruge naime nikada nisu izdavale kredite u švicarskim francima.
Nadalje, prenosi se izjava gospodina Nenada Koljaje, u kojoj se navodi kako „takvih ljudi u Hrvatskoj ima oko petnaestak tisuća“. Suprotno toj tvrdnji, važno je naglasiti kako je hrvatskim građanima sveukupno izdano nešto manje od tri tisuće kredita.

Također, netočno je, kako gospodin Nenad Koljaja tvrdi, da je poslovanje RBA zadruga u Mađarskoj zabranjeno zakonom, kao i da krediti spadaju u lihvarske jer su nemogući za otplatiti. Točno je da Mađarska nikada nije zabranila poslovanje RBA zadruga na svom teritoriju, a krediti odobreni mađarskim i hrvatskim građanima isplaćivani su sukladno svim pozitivnim propisima, odnosno u skladu s mađarskim, hrvatskim i austrijskim zakonima. Dokazano je i lako provjerljivo da, od dana osnivanja pa do danas, RBA zadruge posluju legalno kao punopravne banke, registrirane su i djeluju u skladu s propisima Republike Austrije.

Nastavno na objavljene informacije molimo da sukladno članku 41. Zakona o medijima (Narodne novine 59/04) na istom ili istovrijednom mjestu i na isti ili istovrijedan način na koji su bile objavljene netočne informacije na koje se ispravak odnosi, s ciljem informiranja javnosti objavite sljedeće:

Od dana osnivanja pa do danas, RBA zadruge posluju legalno kao punopravne banke, registrirane su i djeluju potpuno u skladu s propisima Republike Austrije. Suprotno tvrdnjama pojedinaca, Republika Mađarska nikada nije zabranila poslovanje RBA zadruga. Krediti odobreni, kako hrvatskim, tako i mađarskim građanima, isplaćivani su sukladno svim pozitivnim propisima, odnosno u skladu s hrvatskim, mađarskim i austrijskim zakonima. RBA zadruge nikada nisu izdavale kredite u švicarskim francima, a hrvatskim građanima je ukupno odobreno nešto manje od tri tisuće kredita", stoji u demantiju.
 

Pročitajte više