Demjanjuku zbog lošeg zdravlja odgođeno suđenje



SUĐENJE čuvaru nacističkog logora osumnjičenom za ubojstva tijekom nacističke vladavine, Johnu Demjanjuku, odgođeno je, jer je 89-godišnjak proglašen prebolesnim da bi se pojavio na sudu.

Zatvorski liječnici ustanovili su kako je 89-godišnjak, koji inače boluje od nekoliko kroničnih poremećaja, boluje od povišene tjelesne temperature uzrokovane nepoznatom upalom, te stoga ne može biti prisutan u sudnici u Münchenu.

Sudac je stoga odlučio odgoditi suđenje. "Ovaj sud je odlučio ne nastaviti sa suđenjem, zato što nije slučaj da optuženi ne želi, nego ne može doći", rekao je sudac. Suđenje, koje je počelo jučer, trebalo bi se nastaviti 21. prosinca, a očekuje se da bi moglo završiti u svinju.

Danas je trebalo svjedočiti oko 40 rođaka navodnih Demjanjukovih žrtava. Rođaci žrtava su se, u skladu s odredbama njemačkog pravnog sustava, priključili suđenju kao tužitelji.

Optužen za sudjelovanje u ubojstvu 29,700 ljudi

Demjanjuk je optužen za sudjelovanje u ubojstvima 29,700 Židova u koncentracijskom logoru Sobibor u Poljskoj 1943. On je negirao optužbe i tvrdi da je u logoru bio samo sovjetski zarobljenik.

Demjanjuk je u 80-im godinama prošlog stoljeća već izašao pred sud. U Izraelu se našlo dokaze da je upravo on bio zloglasni čuvar nadimka "Ivan Grozni" u koncentracijskom logoru Treblinka. Demjanjuk je tada deportiran iz SAD-a u Izrael, gdje je 1988. osuđen na smrtnu kaznu. Izraelski Vrhovni sud poništio je tu presudu, jer je ustvrdio da nije predstavljen dovoljan broj dokaza koji bi ju potvrđivali.

2002. je američko ministarstvo pravosuđa optužilo Demjanjuka da je bio čuvar u logoru Sobibor i oduzelo mu državljanstvo zbog sumnje da je lagao o svojoj nacističkoj prošlosti da bi državljanstvo dobio. U svibnju prošle godine izručen je Njemačkoj, gdje mu se sudi za sudjelovanje u ubijanju Židova u Sobiboru.

Pročitajte više